Jan Urbach: Fake news o změně maďarského postoje k Ukrajině

24.07.2022 19:34

"Maďarsko neposílá na Ukrajinu vojáky ani zbraně a stále nedovoluje dodávky zbraní přes své území," napsal na Twitter maďarský státní tajemník pro mezinárodní komunikaci Zoltán Kovács s odkazem na informaci o změně postoje maďarské vlády k pomoci Ukrajině.

Jan Urbach: Fake news o změně maďarského postoje k Ukrajině
Foto: KPR
Popisek: Maďarský parlament v Budapešti

Náměstek maďarského ministra zahraničí Levente Magyar měl v úterý ve Lvově na schůzce se starostou tohoto města prohlásit, že jeho země souhlasí s tím, že pomoc, včetně vojenské pomoci, kterou jiné země poskytují Ukrajině, bude přepravována přes maďarské území. Podle agentury Interfax-Ukrajina o tom informoval lvovský starosta Andrij Sadovyj.

„Jsme zdrceni tím, co se tady děje, je nám vás opravdu líto. Za posledních 200 let jsme s Ruskem bojovali třikrát. Byly to smrtící bóje. Na rozdíl od mnoha západních partnerů jsme cítili odpor vůči tomuto velkému východnímu státu. Zároveň bych rád upozornil, že Maďarsko nebude dodávat zbraně – to je náš postoj. Naše území však mohou využívat třetí země,“ měl uvést maďarský diplomat podle ukrajinských médií. Šlo by o výraznou změnu v postoji Budapešti k událostem na Ukrajině.

Zoltán Kovács ovšem na Twitteru s upozorněním na zprávu Ukrinform potvrdil dosavadní pozici Maďarska a uvedl, že všechna ostatní tvrzení nejsou nic jiného než fake news.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…