Jan Urbach: Francouzi blokují peníze Roskosmosu

02.11.2016 9:40

Ve Francii byly opětovně zablokovány bankové účty, na kterých jsou peníze pro ruský Roskosmos za rakety Sojuz ST. „Nejsou peníze, není zboží,“ reagovala firma.

Jan Urbach: Francouzi blokují peníze Roskosmosu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Součást ruské rakety

Francouzský Arianespace kupuje ruské rakety a jejich prostřednictvím se do kosmu dotávají satelity čevrospkého navigačního systému Galileo. Ten se má stát konkurentem amerického GPS, ruského systému GLONASS a Číňany vytvářeného systému Compass.

Evrospký a systém má být přesnější než americký a ruský, což zjevně souvisí s tím, že nebude řízen armádními institucemi. Francouzi mají do roku 2020 vypustit 30 satelitů a tím dokončit vytváření evropského systému. Start každé rakety stojí okolo 60 milionů dolarů. Francouzský soud zablokoval účty, na kterých se nachází 300 milionů dolarů. Zatím byla ruská raketa použita v 15 případech.

Francie disponuje raketami Ariane 5 a Vega, podle expertů je však Sojuz k vypouštění satelitů přizpůsoben nejlépe. Před týdnem v celé záležitosti psal šéf Roskosmosu předsedovi francouzské vlády Manuelu Vallsovi, ale dopis i vyjádření firmy zůstaly bez odpovědi.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…