Jan Urbach: Idiotské heslo o ukončení nekonečných válek

24.08.2021 11:14 | Komentář

Odchod USA z Afghánistánu je „tragické, nebezpečné a zbytečné“ rozhodnutí prezidenta USA Joe Bidena a bylo přijato kvůli „idiotskému heslu o ukončení nekonečných válek,“ řekl bývalý britský premiér Tony Blair, který přijal rozhodnutí o účasti britských vojsk na vojenské operaci v Afghánistánu v reakci na útoky na USA z 11. září 2001.

Jan Urbach: Idiotské heslo o ukončení nekonečných válek
Foto: tonyblairoffice.org/
Popisek: Tony Blair

V textu zveřejněném na jeho webových stránkách to bývalý labouristický premiér v letech 1997 až 2007 uvedl s odkazem na slogan „ukončení nepřetržitých válek, “ který Biden používal během předvolební kampaně, že v rozhodnutí USA odejít z Afghánistánu není žádná strategie, ale byla přijato z politických důvodů.

„Nemuseli jsme to dělat. Rozhodli jsme se to udělat. Udělali jsme to v poslušnosti idiotského politického hesla o ukončení„ neustálých válek“, jako by naše zapojení v roce 2021 bylo jakýmkoli způsobem srovnatelné s naším závazkem po dvaceti nebo deseti lety, za okolností v nichž počet vojsk klesl na minimum, a žádný spojenecký voják nepřišel o život v boji po dobu 18 měsíců,“ napsal Blair.

Blair předpovídá, že to bude mít vážné důsledky pro Afghánce i pro postavení Západu ve světě a „každá skupina džihádistů na světě tomu fandí“. „Opuštění Afghánistánu a jeho obyvatel je tragické, nebezpečné, zbytečné, není to ani v jejich zájmu, ani v našem,“ napsal. "Rusko, Čína a Írán to vidí a využijí toho. Každý, kdo dostane závazky od západních vůdců, je pochopitelně bude považovat za nestabilní hodnotu," dodal na svých stránkách.

Blair dospěl k závěru, že skutečnost, že Biden nekonzultoval rozhodnutí o stažení armády s Velkou Británií, je důkazem poklesu jejího mezinárodního významu. Zdůraznil však, že Británie má „morální povinnost“ zůstat v Afghánistánu do okamžiku, dokud „nebudou evakuováni všichni, kdo musí být evakuováni“.

„Musíme evakuovat a ochránit ty, kterým jsme zodpovědní, ty Afghánce, kteří nám pomohli a stáli na naší straně a mají právo požadovat, abychom stáli na jejich straně,“ konstatuje Tony Blair.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …