Jan Urbach: Merkelová připustila, že by mohla být prostředníkem

20.06.2022 20:37

Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová připustila, že by v budoucnu mohla působit jako prostředník při řešení konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou.

Jan Urbach: Merkelová připustila, že by mohla být prostředníkem
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová

Německá stanice RedaktionsNetzwerk Deutschland se sídlem v Hannoveru již zveřejnila úryvky z publikovaného rozhovoru s bývalou kancléřkou. Merkelová v něm mimo jiné uvedla, že její odchod z funkce v prosinci 2021 mohl být jedním z faktorů, které přispěly k vypuknutí války na Ukrajině.

Podle RND se Merkelová loni pokusila o novém evropském bezpečnostním pořádku hovořit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a příčiny neúspěchu těchto rozhovorů vidí v tehdejších turbulencích na Západě.

„Na jedné straně Putin již nebyl připraven na summit v Normandii. Na druhou stranu se mi nepodařilo vytvořit dodatečný euro-ruský formát pro diskusi o evropském bezpečnostním řádu vedle normandského formátu,“ řekla Merkelová.

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí

Bývalá německá kancléřka nevyloučila, že by později mohla být prostředníkem při řešení konfliktu. Na dotaz, zda bude k dispozici, odpověděla, že „tato otázka se momentálně neklade“.

S odkazem na to, zda Putin čekal s útokem na Ukrajinu, dokud Merkelová nepřestane vést německou vládu, bývalá kancléřka uvedla, že její odchod mohl mít dopad, stejně jako „volby ve Francii, stažení amerických jednotek z Afghánistánu a stagnace v naplňování minských dohod“.

Merkelová přiznala, že na konci svého funkčního období byla bezmocná a její různé snahy byly neúspěšné, když bylo jasné, že už úřad nebude zastávat.

Bývalá kancléřka vyjádřila přesvědčení, že „studená válka“ v Evropě nebyla překonána, a řekla, že „Putina je třeba brát vážně“. Útok na Ukrajinu označila za zlom v poválečné historii, který bude mít dozvuky ještě mnoho let.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…