Jan Urbach: Návrh na obžalobu Petro Porošenka

19.11.2019 21:35

Ukrajinští vyšetřovatelé předali prokuratuře návrh na obžalování bývalého prezidenta Petro Porošenka. Obvinění mají souvislost s nezákonným vlivem na průběh konkurzu na členy Nejvyšší soudní rady v období březen až květen 2019.

Jan Urbach: Návrh na obžalobu Petro Porošenka
Foto: Tomáš Nový
Popisek: Petro Porošenko

Podle vyšetřovatelů se měl Porošenko dopustit „činností majících za cíl silovou změnu nebo uzurpaci státní moci“ a „zneužití moci nebo služebního postavení“. Vyšetřovatelé se také obrátili na ukrajinský parlament se žádostí o zbavení Porošenka poslanecké imunity. Bývalý prezident byl totiž v červenci zvolen do parlamentu jako lídr jeho volební strany Evropská solidarita.

Je třeba poznamenat, že s koncem letošního roku bude na Ukrajině imunita poslanců zrušena. Podle portálu „Strana.ua“ Porošenko 11. března vyhlásil konkurz na členy soudní rady, který v dubnu ale správ konkurz vzhledem k mnoha pochybením zrušil a celá procedura měla začít od počátku. 8. května, už po prohraných prezidentských volbách, Porošenko vydal dekret, kterým změnil podmínky konkurzu a přisvojil si právo jmenovat členy soudní rady z kandidátů, kteří prošli dosavadními etapami výběru. Na tomto základě jmenoval 13. května dva členy Nejvyšší soudní rady.

Strana.ua upozorňuje, že ve chvíli jejich jmenování sporný dekret ještě ani nebyl publikován a nebylo tedy podle něj možné postupovat. Petro Porošenko je vyšetřován i v několika dalších případech včetně činů hospodářské kriminality.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …