Jan Urbach: Ukrajina potřebuje ze zahraničí 5 miliard USD měsíčně „na provoz“

16.06.2022 9:01

Předseda Výboru pro finance, cla a daně ukrajinského parlamentu Danilo Getmantsev poslance varoval, že kvůli složité rozpočtové situaci mohou být nutné drastické škrty. Podle jím předložených údajů činily v květnu příjmy do ukrajinského rozpočtu 101 miliard ukrajinských hřiven, výdaje byly ovšem dvaapůlkrát vyšší a dosáhly úrovně 250 miliard, citovala v úterý tisková agentura UNIAN.

Jan Urbach: Ukrajina potřebuje ze zahraničí 5 miliard USD měsíčně „na provoz“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

"To dokazuje, že rozdíl je velmi velký a bez pomoci našich partnerů to nezvládneme ani v květnu, ani v červnu a určitě ještě minimálně 3-4 měsíce," komentoval situaci Getmantsev. Měsíční poptávku po externím financování rozpočtového deficitu vyčíslil politik na zhruba 5 miliard dolarů. Agentura UNIAN připojila informaci, že v průběhu roku 2020 dostala Ukrajina od Mezinárodního měnového fondu 2,1 miliardy dolarů, a to bylo považováno za vysokou úroveň úvěru.

Politik zdůraznil, že půjčky ve výši 5 miliard dolarů za měsíc je potřeba, bez které se škrty stanou nutností. „Pokud si nebudeme půjčovat každý měsíc, budeme muset omezovat výdaje, protože nemáme potenciál zvyšovat daně v ekonomice. Dotkne se to především sociálně slabých skupin obyvatel. Úkolem vlády číslo jedna tedy není jen shánět peníze doma, ale také si půjčovat peníze v zahraničí,“ shrnul.

Podle UNIAN 9. června ministr financí Serhij Marčenko oznámil, že ministerstvo financí vyjednává a očekává, že do konce roku vybere 20 miliard USD na dotacích a půjčkách na financování deficitu státního rozpočtu. Ukrajinská vláda plánuje získat v zahraničí 4,8 miliardy USD v červnu a více než 4 miliardy dolarů v červenci.

„Většina peněz pochází ze Spojených států, částečně od Evropské komise, a také z převodů od národních vlád – jak grantů, tak půjček. Ale nepochybně, každý měsíc je boj o tyto prostředky. Rád bych poznamenal, že partneři nefinancují válečné tažení, financují jiné výdaje státního rozpočtu a válečné tažení je financováno z našich zdrojů,“ řekl Danilo Getmantsev.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …