Jan Vávra: Boj o náměstky

04.02.2014 21:31

Odmítání náměstků z jiných stran na ministerstvech ovládaných hnutím ANO je nejviditelnějším projevem Babišova nového politického stylu. Nechce prostě, aby mu někdo koukal pod prsty, stejně jako nemůže potřebovat nikoho, kdo by měl ještě jiného – a pravděpodobně důležitějšího - šéfa, než je on sám.

Jan Vávra: Boj o náměstky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s Bohuslavem Sobotkou

Odpovídá to jeho pojetí řízení firmy i hnutí ANO, kde s ním také nikdo nepolemizuje a kde je jeho slovo zákonem. To vše ale platí ve firmě a nikoli ve státním úřadě. Pokud jde o ministerstvo financí, k nějaké dohodě určitě dojde, ovšem sociální demokracie nebude mít to, co chtěla – totiž náměstka pro daně.  

Jak už bylo několikrát konstatováno i na této stanici, že při neexistenci služebního zákona je křížová kontrola politických stran více než žádoucí. Pokud je ve vedení ministerstva mimo partu spřátelených nebo jinak provázaných lidí někdo cizí, není to rozhodně na škodu.  

Ovšem nejde jen o obsazování náměstků nebo úředníků z jedné strany. Martin Stropnický sice hezky hovoří o tom, že nezaplevelí ministerstvo obrany lidmi z ANO, ale instalováním svých známých nebo spřízněných lidí dělá vlastně totéž. Hnutí ANO by se také mělo přestat vymlouvat na odborníky, toto slovo již dostatečně zdiskreditoval Miloš Zeman, když za odborníky označoval výhradně své obdivovatele a poslušné následovníky.  

Taktika Andreje Babiše je jednoduchá. Využívá každé příležitosti, aby si vynutil co největší prostor. Naštěstí se již ukázalo, že se vyplatí se této agresivní taktice postavit, jak se to podařilo KDU, když přes odpor hnutí ANO si nakonec vyvzdorovala ministerstvo zemědělství. Je ale zřejmé, že Andrej Babiš bude stále zkoušet, co všechno si může vůči svým koaličním partnerům dovolit, což bude vládnutí nového kabinetu komplikovat. Nepříjemné je, že v osobě premiéra Sobotky má Babiš výrazně slabšího soupeře a naopak v osobě prezidenta má silného spojence. To již dokázal Miloš Zeman svým přístupem k lustračnímu osvědčení Andreje Babiše, které svým postojem zcela marginalizoval a umožnil vládním stranám snadný úhybný manévr. Je docela dobře možné, že si Babiše Zeman pěstuje jako alternativního premiéra, který by za příznivého vývoje – tedy příznivého pro prezidenta - mohl v budoucnu nahradit Bohuslava Sobotku. Není tedy vyloučené, že Andrej Babiš postupuje v souladu s přáním prezidenta.  

Jak ukazují některé nové materiály ze slovenského Ústavu paměti národa, Babiš může být – samozřejmě jako politik - docela dobře vydíratelný. A takový politik představuje pro prezidenta hotový poklad.
 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Keller: Jak to ten Fiala vlastně myslel?

10:14 Jan Keller: Jak to ten Fiala vlastně myslel?

Český premiér v jednom ze svých posledních rozhovorů zaujal výrokem: „Jsme předurčeni k tomu dovládn…