Jan Vávra: Bude prezident zlobit?

10.01.2014 7:28

Bude se prezident Zeman chovat konsenzuálně nebo konfrontačně? To je otázka, kterou si v těchto dnech kladou jak komentátoři, tak samotní zainteresovaní politici. Ačkoli dnes v rozhovoru pro agenturu Reuters prohlásil, že v brzké době jmenuje Sobotku, nelze čekat, že by k tomu došlo hned zítra.

Jan Vávra: Bude prezident zlobit?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Ostatně podle nepřímých indicií z Hradu se zdá, že odpověď na úvodní otázku nezná ani sám prezident, lépe řečeno že stále váhá, jakou taktiku má zvolit. Přestože se ještě nedávno zdálo, že za drobné ústupky ze strany budoucí koalice bude ochoten nezdržovat proces ustavení nové vlády, konfrontační postoj, který Bohuslav Sobotka zvolil, ho zahání spíše do pozice, ve které by mohl takzvaně zlobit.  

Od předsedy ČSSD nebylo skutečně nejtaktičtější, když do vlády navrhl téměř všechny členy strany, kteří jsou Zemanovi trnem v oku, a svůj návrh doplnil prohlášením, že pokud mu je prezident nejmenuje, podá na něho kompetenční žalobu. Takhle by spolupráce předsedy vlády s prezidentem jistě neměla vypadat. Lze pochopit, že technokratický úředník Sobotka není dobrým psychologem, některý z jeho poradců mu ale mohl vysvětlit, jakou reakci může od osobnosti Zemanova typu v takové situaci čekat.  

Je otázkou, zda tento vyhrocený postoj je výrazem Sobotkova nově získaného sebevědomí, když aspoň na chvíli potlačil své protivníky ve straně, nebo je naopak projevem nedostatečné sebejistoty, kvůli které potřebuje dávat na odiv, jak je rozhodný. Přitom předseda sociální demokracie musí spoléhat na sebe, ani jeden z předsedů zbývajících stran mu nemíní pomoci. Andrej Babiš i Pavel Bělobrádek jednali separátně s prezidentem. Ani jeden z nich neprozradil, o čem a tak netušíme, čeho se od nich můžeme v této partii nadít.  

Jak ukázal vánoční projev k národu, prezident velice citlivě reaguje na pokles své popularity. Zatím dělal to nejjednodušší, co mohl. Kvůli tomu, že nejmenuje Sobotku premiérem, na něho nikdo žádnou kompetenční žalobu podávat nemůže. Jeho dnešní prohlášení ještě neznamená, že nezačne Sobotkovu sestavu problematizovat. Pak bude ale velice záležet na jeho argumentaci. Dlouhé a neodůvodněné protahování jmenování vlády, mu v očích veřejnosti jistě ještě přitíží. Je ovšem otázkou, jak budou čeští novináři reagovat, až Zeman vysloví znepokojení nad ministry, kteří dokázali za osm měsíců vystudovat práva na plzeňské fakultě.  

Taková nálepka by nebyla nejlepším startem do nového politického stylu, který koalice slibuje. Možná, že o to právě prezidentovi, který může sledovat i dlouhodobější cíle, jde. Pro Bohuslava Sobotku by bylo skutečně nejvýhodnější se s prezidentem dohodnout.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …