Jan Vávra: Odposlechy dorazily do redakcí

22.05.2014 18:51

Tak to vypadá, že lid bude mít po Ivánkovi kamarádovi, Kolibříkovi a Mazánkovi další hračku. Autorem výroku „Janulko, lásko“, který rovněž kandiduje na zlidovění, není nikdo jiný než bývalý premiér Petr Nečas.

Jan Vávra: Odposlechy dorazily do redakcí
Foto: Radim Panenka
Popisek: Expremiér odmítl vypovídat i kvůli tomu, že mezi obviněnými je jeho současná maželka

Kouzlo spočívá v tom, že Janulkou je vrchní ředitelka sekce Kabinetu předsedy vlády České republiky. Z různě publikovaných policejních odposlechů jsme již zvyklí na ledacos, takto hluboko nahlédnout do milostného života nedávno nejvýše postaveného politika, jsme zatím neměli.

Zveřejňování policejních odposlechů v médiích se postupem času stalo v naší zemi dosti běžnou součástí činnosti orgánů činných v trestním řízení. V zahraničí se také občas objeví v médiích policejní odposlechy, ovšem nikde s takovou frekvencí jako u nás, což bývá novináři zlehčováno oblíbeným rčením, že v Čechách se nic neutají. Politici bývalé vládní garnitury chtěli tento problém vyřešit plošným zákazem publikování odposlechů v médiích, za což si vysloužili oprávněnou kritiku civilizovaného světa a zákon zmírnili.

Zveřejňování odposlechů bývá pracovníky orgánů činných v trestním řízení používán většinou v případě, že se vyšetřování nehýbe z místa, protože ho někdo záměrně brzdí. Někdy vede vyvolané rozhořčení skutečně k tomu, že se policie pustí do věci. Na druhou stranu ani evidentní případy zneužívání moci, jaký dokládaly odposlechy bývalého primátora Béma s Romanem Janouškem, nevedly k jejich vyšetřování.

Média samozřejmě takové materiály ráda uveřejní, už kvůli tomu, že by je zveřejnila konkurence, ovšem novináři jsou v pozici užitečných idiotů, kteří pracují v režii někoho skrytého. Vzhledem k často selektivní práci policie a zastupitelství bývá ale zveřejnění odposlechů skutečně veřejným zájmem.

Proč došlo nyní na chudáka Petra Nečase, není úplně jasné, protože vyšetřování tentokrát probíhá docela svižně. Možná chtěli vyšetřovatelé svému konání, které je politiky kritizováno, dodat váhu a ukázat do jakých hlubin se případy kolem Jany Nečasové, dříve Nagyové dostaly.

V zásadě jde o smutný, až tragikomický příběh, který spíše než do seriózních médií patří do románu nebo filmu. Sledujeme ambiciózní ženu, která brutálním způsobem tlačí svého vysoce postaveného milence ke splnění vytčených cílů a nijak se s ním nemazlí. Premiér je slaboch, který po každém jejím úderu pofňukává s tím, že premiérem být nechce, protože je to rozděluje. To ovšem není v plánu jeho Janulky a tak ještě přitlačí. Těžko odhadnout, jak by to skončilo, kdyby policie nezasáhla.

Je otázkou, zda veřejnost, která je už buď apatická anebo hází politiky do jednoho pytle a vrhá se do náruče takzvaným nepolitikům, ještě takový příběh zaujme, či ji dokonce vyprovokuje k větší občanské angažovanosti. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.