Jan Vávra: Racionální krok nebo hysterické gesto?

30.01.2014 20:02

Je uvažovaný odchod bývalého místopředsedy Jiřího Pospíšila z ODS, o kterém on sám informoval média, promyšleným krokem nebo ublíženým gestem? Jde o racionální reflexi situace v ODS, která se ani po slavném kongresu nijak nezměnila nebo jde o frustraci miláčka médií, který má pocit, že když jako jediný člen ODS vyhrál kdysi krajské volby, má nárok na stranickou funkci?

Jan Vávra: Racionální krok nebo hysterické gesto?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Jak to v politice chodí, bude to asi směs obojího. ODS si na svém kongresu sice zvolila úplně nové vedení, nezatížené nějakou viditelnou spojitostí s minulým vládnutím, zdá se, že to je ale zatím vše. Nezvolení Pospíšila do žádné místopředsednické pozice, o které usiloval, se dá vysvětlit jeho účastí v minulém vedení a minulých vládách, stejně jako trestem za to, že nezávislost státních zástupců, na kterou doplatili zejména prominentní členové ODS, byl především jeho dílem. Pokud se skutečně kuloáry šířila kampaň proti jeho zvolení, znamenalo by to, že ODS hledá vnitřního nepřítele, místo aby se zamyslela nad tím, proč se tolik jejích funkcionářů dostalo do konfliktu se zákonem. Tedy že cesta ke skutečné proměně je iluzorní.

Na druhou stranu je třeba přiznat, že Jiří Pospíšil byl zvyklý na přízeň médií, kterou si dokázal vždy zajistit. Je tedy možné, že mu pozice regionálního lídra - navíc opozičního - může připadat málo a snaží se tedy zúročit svoji známost dříve, než na něho novináři zapomenou. Ačkoli již jednou dal přednost akademické kariéře, kterou pak rychle opustil, tentokrát to již na něco podobného nevypadá. V kuloárech se již dokonce začalo spekulovat o tom, že se mu chystá předložit zajímavou nabídku Andrej Babiš, do jehož marketinkového pojetí politiky by se takový přestup velice hodil. Pro Jiřího Pospíšila by ovšem tento krátkodobý pobyt na výsluní mohl znamenat dlouhodobou ztrátu kreditu, který si tak pečlivě buduje. 

Jiří Pospíšil se bezesporu jmenováním Pavla Zemana Nejvyšším státním zástupcem a odvoláním Vlastimila Rampuly z čela Vrchního zastupitelství v Praze zasloužil o začátek návratu k právnímu státu. Jde asi o největší počin Nečasovy vlády, byť na něj ona sama doplatila a byť se někteří pravicoví politici a pravici fandící komentátoři obávají vzniku policejního státu. Nelze ale nevidět, že Jiří Pospíšil vlastně jen napravoval své předchozí selhání, když pomohl Rampulu do funkce ustavit.

Jiřímu Pospíšilovi asi nemá smysl připomínat jeho odpovědnost k Plzeňskému kraji a jeho voličům. Měl by si ale uvědomit, že již jednou změnil stranické tričko, když odešel z tehdy již skomírající ODA do ODS, kde nakonec udělal slušnou kariéru. Takový restart by se již nemusel znovu povést. Na druhou stranu by nový předseda ODS Petr Fiala, který nemá ve své straně důvěryhodných politiků nazbyt, měl zamyslet nad tím, zda by přece jen neměl Jiřího Pospíšila k setrvání ve straně nějakým způsobem motivovat. Odchod Pospíšila neprospěje ani jemu, ale ani ODS. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…