Jan Vysočina: Letos budete volit opět podle dojmů a nebo podle programu?

03.07.2017 10:32

Pro zodpovědného občana s volebním právem by měla být znalost volebního programu strany či hnutí, které preferuje, základem pro jeho rozhodnutí ve volbách. Od roku 1989 uplynulo již téměř 28 let. Přestože se o aplikaci demokracie nikde souvisle nevyučuje, tak by normálně bystrý občan měl mít po tak dlouhé době jasno, co je pro něj prospěšné. Již od roku 1990 proběhly nejedny volby do zastupitelských sborů všech úrovní a tak po těchto zkušenostech by zde měl být vyzrálý volič.

Jan Vysočina: Letos budete volit opět podle dojmů a nebo podle programu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost, ilustrační foto

Nebo snad naši spoluobčané trpí ztrátou paměti? Je přece všeobecně známo, že v televizi se pravdivé informace z této oblasti dozví asi tak z deseti procent. Zbytek je cílená propaganda, která ho přesvědčuje o tom, že má ve volbách podporovat právě ty politické subjekty, které mu nejvíce škodí.

Pro ukázku uvádím odkazy na dva politické subjekty, které se prezentují před občanem. Jeden vzpomíná na své kroky v uplynulém volebním období a ten druhý prezentuje své cíle v případě, že ho občané ve volbách dostatečně podpoří. Ten první ještě žádný program nezveřejnil a tak není jasné, zda chce něco prospěšného pro občany dokázat v případě zisku poslaneckých mandátů.

Pozoruhodné přitom je, že ten první politický subjekt má již vítězství ve volbách v kapse. Alespoň z masážních volebních průzkumů to opakovaně plyne. Jeho preference jsou tedy dány vírou respondentů a ne jejich znalostmi a zkušenostmi.

Na portálu Kosa Nostra jsem četl radu matky redaktora: Politikům se nevěří, ty je zapotřebí kontrolovat.

Proč se vůbec zveřejňují průzkumy voličské přízně před zveřejněním volebních programů? Napadá mě, že to bude asi proto, aby ti pohodlní občané, kteří nesledují politiky a jejich počínání, dostali informaci, koho by měli volit. Jelikož většina volebních průzkumů je zadávána politickými stranami, tak i pravděpodobně výběr respondentů tomu odpovídá. Ti mají svou víru a agentury to o nich vědí.

Po zveřejnění opakovaných průzkumů jsou tak neznalí občané zpracováni tak, aby podporovali ve volbách ty správně vybrané politiky. Kde je pak ta skutečná demokracie? Ještě si budeme muset na ní nějaké to desetiletí počkat!

Jan Vysočina

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty