Jan Vysočina: Předvolební program 2017 Bohuslava Sobotky ve vztahu k zahraničí

13.06.2017 12:04

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka vystoupil v pátek 9. června 2017 s úvodním projevem na Pražské konferenci o obraně a bezpečnosti (DESCOP), kde prezentoval své názory a dost možná i vedení ČSSD na bezpečnostní záležitosti v rámci Evropy a blízkého okolí.

Jan Vysočina: Předvolební program 2017 Bohuslava Sobotky ve vztahu k zahraničí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér České republiky Bohuslav Sobotka

Ve svém projevu dále uvedl některé údaje, které považuje za důležité pro EU:

Aktuálně pouze 3 % evropských vojenských sil jsou schopny nasazení v zahraničí. Přitom právě tam je třeba řešit hrozby – předtím, než následky zahraničních konfliktů dorazí na náš práh.

Spolupráce mezi NATO a EU je výhodná pro obě strany. V souladu s deklarací z Varšavy ji musíme v mnoha oblastech dále prohloubit – především v boji proti hybridním hrozbám, v oblastech kybernetické bezpečnosti, výzkumu či budování našich kapacit.

Česká republika se aktivně podílí na společných misích EU i NATO. Naši vojáci dnes působí na Balkáně, v Afghánistánu, v Iráku a dalších zemích Blízkého východu, ale také v Mali a na velitelství unijních námořních misí. Naše země se aktivně podílí na boji proti Islámskému státu.

V posledních letech Evropská unie čelila a čelí řadě krizových situací. Zhoršilo se bezpečnostní prostředí v okolí Evropské unie. Je válka v Sýrii, rozpadla se Libye. Máme tady Islámský stát. Rusko obsadilo část území Ukrajiny. Množí se kybernetické útoky a v posledku přibývá teroristických útoků přímo na území Evropské unie.

Vážené dámy, vážení pánové,

základem evropského projektu je důvěra. Důvěra občanů je v demokracii základní a nenahraditelnou hodnotou. Plně to platí i pro budování sjednocené Evropy, jehož postup je na této důvěře jednoznačně závislý.

Je to příležitost pro občany, aby si pamatovali, koho volit a koho ne. Jsou u nás politici, kteří upřednostňují zájmy zahraničních mocností před zájmy občanů ČR. Takové však rozumný člověk vyslechne a zařídí se podle toho. Tito politici jsou vlastně pátou kolonou našich nepřátel a nezastupují naše zájmy.

Celkově pražská konference o obraně DESCOP připomínala ideologické konference totalitních režimů, nebo schůzku fanatických islamistů kdesi v severní Africe.

Situace se značně podobá příběhu o Středozemi a Mordoru. Najdou se lidé, kteří se postaví na tu správnou stranu?

Jan Vysočina

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …