Jan Vysočina: Příběh o Pisistratovi aneb Jak se rodila přímá demokracie v Řecku

01.10.2017 18:32

V Aténách za dob Solóna se zapsal do historie jistý Pisistrates, který zinscenoval podvodný pokus o vraždu proti sobě a v následném chaosu si vynutil, aby mu sněm Atéňanů odhlasoval přidělení osobního strážce, kterého pak použil ihned po smrti Solóna k zmocnění se Akropole. Prohlásil se tyranem. Pak byl vyhnán dočasnou aliancí pobřežní a rovinné šlechty, která se však brzy poté rozpadla a tak Atény upadly ve zmatek.

Jan Vysočina: Příběh o Pisistratovi aneb Jak se rodila přímá demokracie v Řecku
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

To umožnilo Pisistratovi návrat do města. Předvedl Atéňanům  kolosální návrat ve zlatém voze za doprovodu vysoké a krásné mladé ženy v plném bojovém brnění, kterou ohlásil jako bohyni Aténu, která přichází obnovit pořádek ve svém městě.

Prostí lidé při této Pisistratově přehlídce klečeli po stranách ulic, vzpínali své ruce a vzdávali své díky.

I když pouze u nejlehkověrnějších členů sněmu se dalo očekávat, že ten nesmysl spolknou, bylo jich tam  nakonec přítomno dost k zajištění politického vítězství bezohledného lháře, jenž se dovolával nebeské moci. Hlupáci v demokracii litují, že se nechali tak snadno napálit, teprve později, kdy je škoda již způsobena.

Atény byly osedlány Pisistratem a jeho potomky po dobu jedné generace a obnovily solónské ideály až v posledním desetiletí šestého století, po vyhnání posledního Pisistráta.

Zdroj: Kniha Thomase Cahilla: Plavby po tmavém vínovém moři (Historie a význam řecké kultury). Vydalo Nakladatelství PRAGMA Praha 4

Jan Vysočina

Vyšlo na Vaševec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.