Jan Ziegler: Česká ekonomika roste, Rusko ničí sankce

08.11.2014 10:00

Hrůzostrašné scénáře stoupenců ruské agrese na Ukrajině a nepřátel Západu se ukázaly jako báchorky a lži. Český průmysl výrazně roste, rychlým tempem přibývají i nové zakázky. Naše podniky ruské sankce neohrozily a ani jihočeská Madeta nebude propouštět. A její zaměstnanci mluví o Putinovi a spol. velmi neuctivě. Kdo se ale potácí v problémech, je právě Rusko.

Jan Ziegler: Česká ekonomika roste, Rusko ničí sankce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Ta čísla nelžou, česká ekonomika nabírá obrátky, a růst se očekává i do budoucna. Letos vzroste naše HDP cca o 2,5%, což je dobrý výsledek. Ukázalo se, že ti, co strašili dopady ruských sankcí, velmi mírně řečeno neměli pravdu. Naopak ti, kteří říkali, že podíl Ruska na našem zahraničním obchodě činí pouhých 4% a tak to nebude tak horké, se trefili.

Já osobně pocítil ruské sankce velmi příznivě, když jsem přímo v areálu Madety ve firemní prodejně nakoupil trojúhelníkový sýr Niva, který běžně v obchodech stojí kolem 30 Kč, za pouhých 14 korun. To byl ten sýr, které Rusko zakázalo dovážet. A tak nejen lidé z této mlékařské firmy, ale i mnozí budějčáci měli plné lednice těchto výborných sýrů. Jen já jich vzal pro se sebe a své kamarády více než 100 kusů. Na nás si se sankcemi nepřijdou. Madeta také propouštět nebude, akorát v provozu v Českém Krumlově mají zkrácený pracovní týden. A názory Madeťáků na sankce? „Putin a Rusáci jsou pěkný s…ě“, doslechl jsem se mezi nimi.

Koho naopak sankce ničí, je Rusko. Dokazuje to prudký pád rublu a také fakt, že do Česka přijelo letos o sedminu méně ruských turistů než loni. Nic se však neděje, protože celkové k nám v tomto roce přijelo ze zahraničí více návštěvníků než v tom minulém, a také počet jejich noclehů se zvýšil. Rusko však neničí jenom sankce, ale také klesající cena ropy, která tvoří podstatnou část jeho příjmů. A jelikož kremelská říše nemá kromě surovin co nabídnout, čekají ji zřejmě i bez sankcí velké potíže.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…