Jan Ziegler: Fakta jsou jasná, Rusko není vzorem

14.02.2018 7:34

Ta čísla jsou přesvědčivá a pravdivá. Ukazatelé použité v grafice jasně dokazují, že Rusko zaostává a rusofilové mohou křičet, kopat nožičkami, vztekat se, ale to je tak jediné, co mohou dělat. Pravda se překřičet nedá.

Jan Ziegler: Fakta jsou jasná, Rusko není vzorem
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Je z toho hit facebooku, po němž se tato grafika lavinovitě šíří. Údaje v ní celkem odpovídají pravdě, akorát z hlediska objektivity dodám, že průměrný důchod v Rusku dosáhl na začátku minulého roku 12,4 tisíce rublů (asi 4600 Kč) měsíčně. Čili je o něco vyšší, než uvádí autor či autoři. Průšvihem však je, že jeho reálná hodnota se už třetím rokem snižuje a loni byly ruské penze jen na 96,6% proti předchozímu roku. Nicméně autor či autoři grafiky neuvádějí průměrný důchod, ale píší, kolik berou ruští důchodci, a ten v regionech činí v přepočtu oněch 3500 Kč měsíčně. V Moskvě jsou sice důchody vyšší, ale ruská metropole patří k nejdražším městům na světě, takže ani s pěti tisíci korunami měsíčně si zdejší senioři moc vyskakovat nemohou.

Průměrná ruská mzda činí podle ruského statistického úřadu 36 746 rublů, tedy cca 13 000 Kč. Čili tady se grafika téměř trefila. Zajímavé jsou však další údaje ruských statistiků. Tak jenom 10,5% populace má výdělek přes 60 000 rublů. Jeden z nejlepších platů ve sledovaných sektorech je 77 479 rublů, který mají například horníci. Slušné peníze si na ruské poměry vydělávají i finanční poradci nebo pracovníci v koksárenském a ropném průmyslu.

Zajímavá byla také diskuse pod grafikou. Správná byla připomínka Michala Kupsy, že velký rozdíl je v platech v Moskvě a Sankt-Petěrburgu, kde jsou výrazně vyšší, a zbytkem země. Já dodám, že slušné platy jsou také v některých bohatších regionech, například v Čukotské a Magadanské oblasti.

Směšné jsou námitky typu, že naše průměrná mzda, tedy téměř 30 tisíc korun je přehnaná. Pravdou je, že dvě třetiny pracovníků na ní nedosáhnou, třetina pak má platy vyšší. Stejné výhrady zazní i v Rusku, kde hodně lidí bere v přepočtu osm tisíc a méně korun měsíčně. Průměr neznamená, že všichni lidé berou stejně. Ceny jsou v obou zemích zhruba srovnatelné.

A to, že v Rusku je počet vražd patnáctkrát vyšší proti České republice, není nutné ani komentovat. Počet mrtvých při dopravních nehodách převyšuje české poměry více než třikrát. Kremelská říše je holt nebezpečnou zemí.

Na závěr bych doplnil chybějící údaj o nositelích Nobelovy ceny z naší země. Jsou dva, profesor Jaroslav Heyrovský ji obdržel v roce 1959 za objev polarografie. Básník Jaroslav Seifert ji v roce 1984 dostal za literaturu. Nicméně i v této oblasti Rusko zaostává za srovnatelnými zeměmi.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…