Jan Ziegler: Kauza Rittig, rozklad morálky a masové krádeže zavinili komunisté

18.09.2013 18:56

Známý z kauzy Nagyová Ivo Rittig dělal za komunistů vedoucího pražské samoobsluhy v centru a dokázal vytvořit manko za více než tři čtvrtě milionů korun.

Jan Ziegler: Kauza Rittig, rozklad morálky a masové krádeže zavinili komunisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah - ilustrační foto

To potvrzuje moji teorii, že za komunistů se kořistilo víc než teď a oni krádeže také podporovali. To byla jedna z příčin prázdných obchodů a mnoha druhů tzv. nedostatkového zboží, které bylo jenom za úplatek anebo pro známé.

Jestliže na jedné spíše menší samoobsluze dokázal vedoucí rozkrást zboží za 766 tisíc korun, tak si umím představit, jak to vypadalo v celé republice.

Takových prodejen byly totiž tisíce. Kradlo se všude, v obchodech ovoce-zelenina, masnách, potravinách, hospodách, stavebninách atd. Takže celkové škody šly do mnoha miliard korun.

Toto masové přesouvání majetku ze státního do soukromého prováděly dobře organizované gangy tvořené z vedoucích prodejen, šéfů státních podniků Potraviny, Jednota atd. a také z osazenstva hospodářské kriminálky. O kontrolách se v obchodech vědělo dopředu a tak ty obvykle žádná manka nezjistily. Na rozkrádačky se přišlo většinou až tehdy, kdy někdo dotyčného práskl nebo se znelíbil jiným mafiánům.

Vinící této neblahé situace byli komunisté, kteří ukradli lidem majetky za stamiliardy korun a dali tak lidem najevo, že zlodějina je vlastně dovolená a není to žádný zločin. Tím zavinili obrovský rozklad morálky, na který doplacíme dosud. Lidé to samozřejmě tak pochopili a jednali v duchu přísloví, kdo nekrade, okrádá rodinu nebo z cizího krev neteče. Rudí navíc zestátněním obchodů a živností přivedli tuto oblast do totálního kolapsu, kdy nahradili prosperující soukromé podniky nefunkčním systémem, který tyto nepravosti umožňoval, protože bídně placeni zaměstnanci v obchodech a ve službách neměli pořádnou motivaci ke své práci.

Jednou jsem za bolšánů seděl v Praze v hospodě s kamarádem z vojny a přinesli nám pivo pod mírou, jak bývalo tenkrát zvykem.  Chtěl jsem se ohradit a kamarád řekl. „Nech to bejt Honzo, dyť ten výčepák bere měsíčně nějakých šestnáct stovek a nějak rodinu živit musí.“

Podle všeho tento systém vládnoucí komunistická garnitura podporovala ve stylu, „platy jim dáme malé, ale oni si nakradou nebo si polepší na úplatcích.“ To se týkalo nejen hospodských a obchodníků, ale také třeba lékařů.

Kdo ovšem tento blog chápe jako obhajobu pana Rittiga, pochopil jej špatně.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…