Jan Ziegler: Krymu vládnou maskovaní bandité a mafiáni

19.12.2014 20:18

Představte si, že máte firmu a přijdou k Vám ozbrojení zakuklenci, kteří Vám všechno zabaví. V civilizované společnosti je to nepředstavitelné, ale na Krymu pod ruskou vládou normální.

Jan Ziegler: Krymu vládnou maskovaní bandité a mafiáni
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Likvidována jsou nezávislá média a ukrajinští podnikatelé vyvlastňováni na základě úřednické svévole. Krymští Tataři, kteří tady žijí po staletí, jsou zastrašování a vražděni.

To, že by se úředníkovi zalíbila nějaká firma a on by si ji přivlastnil, je hrozná představa. Nicméně v Rusku je to běžná praxe. Má obvyklý scénář. Nejdříve za Vámi přijdou usměvaví pánové a navrhnou Vám, že by bylo dobré Vaší firmu prodat společnosti XY. Tu společnost samozřejmě skrytě vlastní onen vlivný úředník někdy třeba i s šéfem místní policie. Vy odmítnete, a pak mohou nastat dvě možnosti. První je rádoby legální, přijde na Vás kontrola z berňáku a najde daňové nedoplatky, na firmu je uvalena exekuce a koupí ji právě ona společnost. Druhá možnost je poněkud horší a to když vás na ulici zmlátí a zraní „neznámí útočníci“. Zkorumpovaná policie samozřejmě nic nevyšetří a vy raději tu firmu nakonec prodáte, samozřejmě společnosti XY. Ochrana soukromého vlastnictví v Rusku totiž prakticky neexistuje.

Takové praktiky se nyní objevily také na Ruskem okupovaném Krymu. Prostě do firmy vniknou zakulení ozbrojenci, ukážou Vám nějaký papír a nemáte nic.

Představitelé současné krymské vlády se hájí tím, že zabavují majetek Ukrajincům, kteří jej údajně získali nepoctivě. Tomu by se dalo rozumět, jenomže o tom, jestli jste k vlastnictví přišli legálně či ne, rozhodují v civilizované společnosti soudy, nikoliv úřednická zvůle. Vyvlastnění je v normální zemi možné pouze za přísně vymezených podmínek a ne jako součást znárodňovací kampaně cíleně zaměřené na určitou skupinu lidí.

Když ještě k tomu připočítáme, že se na Krymu za ruské okupační vlády nějak podezřele rozmohly únosy a vraždy původních obyvatel-krymských Tatarů, pak nezbývá než vynést verdikt. Krym ovládli mafiáni a bandité.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…