Jan Ziegler: Okupanti jsou v Moldavsku nikoliv v Pobaltí

23.07.2017 15:08

Moldavský parlament vyzval ruské vojáky v Podněstří, aby opustili území jejich země. To je velký rozdíl proti pobaltským republikám, kde s umístěním jednotek NATO tamní zákonní představitelé souhlasí.

Jan Ziegler: Okupanti jsou v Moldavsku nikoliv v Pobaltí
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

V Podněstří, které je mezinárodně uznávanou součástí Moldavské republiky, je rozmístěn ruský vojenský kontingent o síle asi 1500 mužů. Je to v podstatě symbolická jednotka, která je z bojového hlediska bezvýznamná. Nyní však demokraticky zvolený moldavský parlament vyzval Rusko, aby se vojáky ze země stáhlo. Takže nyní jsou Rusové na cizím území jako okupanti bez legitimního souhlasu.

V pobaltských republikách Litvě, Lotyšsku a Estonsku jsou nyní rozmisťovány symbolické jednotky Severoatlantické obranné aliance jako výraz toho, že si tato instituce stojí za svými členskými státy a je připravena je bránit. O žádném ohrožení sousedního Ruska nemůže být ani řeč, protože to má v sousedství daleko silnější armádní jednotky. Ale spojenečtí vojáci jsou v Pobaltí se souhlasem tamních demokraticky zvolených parlamentů a místních vlád. S vojáky NATO na svém území souhlasí většina tamních obyvatel, které je v mnoha případech radostně vítá.

V této souvislosti se vrátím k diskusnímu příspěvku Jaromíra Petříka pod blogem Vladimíra Havránka„Potom ale bylo legitimní obsazení Československa vojsky VS v roce 1968. Země VS nás též tehdy chránily, aby nás nikdo nenapadl.“

K tomu mohu dodat, že autor těchto myšlenek se vylučuje z jakékoliv normální diskuse. Tak ještě jednou a naposledy. Jak už jsem opakovaně zdůraznil, v Pobaltí jsou alianční jednotky na pozvání tamních legálních představitelů a s jejich souhlasem. Čili legitimně. Vojska Varšavského paktu vedená Sovětským svazem k nám vtrhla bez souhlasu tehdejších čs. představitelů a proti vůli drtivé většiny lidí. Jejich pobyt byl proto nelegitimní.

A stejně tak je tomu v těchto dvou případech, Rusové jsou v Moldavsku protiprávně, alianční spojenci v Pobaltí v souladu s mezinárodním právem. Proto je také pokrytecké vytýkat našim vojákům pobyt v Pobaltí, když nevadí ti ruští v Podněstří.

Jan Ziegler

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…