Jan Ziegler: Putin zlehčuje zločiny v koncentrácích, tak ho raději nezvat

29.11.2014 7:36

Na první pohled to zní logicky. Rudá armáda osvobodila vyhlazovací lágr Osvětim, tak by se ruský prezident měl zúčastnit příští rok výročních oslav v Praze. Jenomže, má právo slavit tento významný den, člověk, který zlehčuje utrpení vězňů v komunistických gulazích, které byly často horší než nacistické koncentráky?. Bolševické tábory smrti totiž ruský prezident Vladimír Putin považuje za nutné zlo na cestě k prosperitě Ruska.

Jan Ziegler: Putin zlehčuje zločiny v koncentrácích, tak ho raději nezvat
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Představte si, že by některý vrcholný německý politik prohlásil, že Osvětim byla nutným zlem pro rozkvět Německa. Ještě ten den je donucen podat demisi! Jestliže však to samé tvrdí současný vládce Kremlu, nic se neděje.

Přitom sovětské respektive ruské komunistické lágry byly horší než nacistické koncentrační tábory. To například potvrzuje Němka Margarete-Buber Neumannová, původně německá komunistka, která na své kůži zažila oboje. V rámci stalinských čistek jí zatklo v roce 1938 NKVD, což bylo gestapo v sovětském provedení a později ji v roce 1940 Stalin v rámci paktu Ribbentrop- Molotov předal hitlerovskému Německu. Svým spoluvězenkyním v nacistickém koncentráku řekla jasně: „Ravensbrück je proti gulagům zotavovnou.“ Píše o tom ve vlastní knize Zajatkyní Stalina a Hitlera s podtitulem Svět v temnotě, kterou vydalo brněnské nakladatelství Barrister&Principal.

Při svém ruském putování ch jsem se před pěti lety dostal až na Solovecké ostrovy, kde byl jeden z nejhorších komunistických lágrů. Průvodkyně nám tehdy řekla, že za sovětské éry v něm bylo vězněno na milion lidí, z toho půl milionů tam zemřelo, tedy spíše se hodí napsat zavražděno. Na svědomí je má hlavně Naftalij Aronovič Frenkel, který byl sám nejdříve vězněm v soloveckém táboře, poté se však vetřel do přízně vládnoucích bolševiků, když jim navrhl některá „vylepšení“ na fungování gulagů, a brzy se stal táborovým dozorcem s právy svobodného zaměstnance. Jeho kariéra pak stoupala strmě vzhůru a proslul tímto děsivým heslem: „Z trestance musíme dostat všechno v prvních třech měsících – pak ho už nepotřebujeme.“

Ano, ruské gulagy byly peklem na zemi. To, že v nich nebyly plynové komory, na tom nic nemění. I v nich komunisté zavraždili nebo utýrali k smrti miliony lidí. Nicméně v současném putinovském Rusku vládne tendence tuto smutnou kapitolu ruských dějin zlehčovat nebo rovnou zamlčovat. A tak dochází k rušení muzeí, které byly zřízeny jako památníky na utrpení obrovské masy vězňů v místech bývalých gulagů. Je jasné, že se to nemůže dít bez souhlasu samotného Putina. Ostatně co čekat od bývalého důstojníka ruské tajné komunistické policie, který řídil únosy lidí z bývalého západního Německa. Ruský prezident sám byl oporou zločinného bolševického režimu, tak nelze čekat, že by mu jeho zločiny vadily. Koneckonců se na nich podílel.

Z těchto důvodů, že Putin de facto popírá utrpení lidí v táborech smrti a zlehčuje komunistické zločiny, které se vyrovnaly těm nacistickým, by neměl slavit osvobození Osvětimi. Bylo by to od něj pokrytecké.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …