Jaromír Novotný: Zbraně na velvyslanectví nepatří

07.01.2014 16:48

Na velvyslanectví Palestiny v Praze-Suchdole došlo minulou středu, na Nový rok, k výbuchu trezoru, při kterém byl zraněn velvyslanec, který svým zraněním následujícího dne ve vojenské nemocnici ve Střešovicích podlehnul. Česká republika se od té doby objevuje na stránkách světového tisku tak často, jako už dlouho ne.

Jaromír Novotný: Zbraně na velvyslanectví nepatří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

Všechna média spekulují o tom, co se vlastně stalo. Dle vyjádření naší policie, došlo na ambasádě k výbuchu nástražného systému trezoru, při jeho neodborném otevření, samotným velvyslancem. Při vší úctě k naší policii se mi nechce věřit, že by dlouholetý pracovník diplomatické služby, bývalý člen Al-Fatahu, velvyslanec Džamál Muhammad Džamál neuměl pracovat s nástražným systémem vlastního trezoru.

Při následném vyšetřování v budovách palestinského zastoupení naše policie objevila, podle některých neověřených zpráv novinářů až 70, podle oznámení policie „jen“ 12 kusů rychlopalných zbraní, pravděpodobně samopalů, neupřesněných značek. Už samotný nález zbraní v prostorách zastupitelského úřadu je velký problém, natož výbuch trezoru. Jedná se o porušení ustanovení Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích ze strany státu Palestina.

Od té doby jsme si již vyslechli několik protichůdných verzí toho, co výbuch mohlo způsobit. Od verze palestinského ministra zahraničí, že vybuchnul trezor, který nebyl 20 let používán a že zbraně v prostorách ambasády byly dary československých představitelů velvyslancům Palestinců působícím v Praze, přes prohlášení mluvčího palestinské ambasády, že právě naopak, že trezor byl používán denně a že o žádných zbraních v prostorách velvyslanectví mu není nic známo, až po vyjádření dcery velvyslance, že otec byl obětí atentátu, protože trezor byl stěhován českou firmou do nových prostor ambasády teprve před několika dny.

Mlžení všech zúčastněných je v plném běhu. Jak je možné, že v prostorách ambasády se našel takový arzenál zbraní? Co k tomu řeknou naše zpravodajské služby? Na tomto místě si dovolím citovat hlášku z oblíbeného filmu Pelíšky: „kde soudruzi z NDR udělali chybu?“.

Nový rok začal pěkným průšvihem a bylo by nasnadě, aby to začal někdo řešit. Nebo budou všichni zainteresovaní čekat s řešením problému, jak je nyní v kraji zvykem, až na ustavení nové vlády?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…