Jaroslav Bican: Andrej Babiš – výzva ANO 2012

09.12.2012 16:16

Roční výročí zveřejnění výzvy ANO 2011 si Andrej Babiš připomněl další. Z ANO 2011 se logicky stalo ANO 2012. Co se za ten rok událo? V květnu se ANO 2011 stalo politickým hnutím. V srpnu se odehrál jeho ustavující sjezd, na kterém byl Andrej Babiš zvolen předsedou. V senátních volbách pak hnutí podporovalo řadu kandidátů, z nichž ale nikdo neuspěl. Co je v letošní výzvě nového?

Jaroslav Bican: Andrej Babiš – výzva ANO 2012
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš

Andrej Babiš v ní vysvětluje svoji motivaci ke vstupu do politiky. Je jí sebeobrana. Úspěšný podnikatel chce hájit to, co vytvořil. Před kým? Před politiky. Andrej Babiš zdůrazňuje, že v podnikání dosáhl toho, čeho chtěl. Pro svůj soukromý život má, co potřebuje, ale na rozdíl od některých politiků má to hlavní: odpovědnost. Za koho ji Andrej Babiš cítí? „Odpovědnost za bezmála 30 tisíc lidí, které naše firmy zaměstnávají, za to, co s nimi bude, až otěže vládnutí přeberou „mluvící hlavy“, jež nikdy nepracovaly. Tito harcovníci socialistických stranických sekretariátů spolu s komunisty ještě prohloubí propast mezi zaměstnavateli a zaměstnanými a postaví je proti sobě. Slušní podnikatelé, kteří zde ještě platí daně, zmizí v přívětivějších zeměpisných šířkách.“  

Je jednoznačné, koho Andrej Babiš vnímá jako hlavní riziko a aktuální hrozbu. Jedná se o vládu sociálních demokratů a komunistů. V předchozí výzvě mluvil tento podnikatel buď obecně o politicích, kteří od revoluce nejenže neumějí řídit naši zem, ale přihlížejí jejímu rozkrádání, nebo jmenoval osoby napříč stranickým spektrem. Nyní Andrej Babiš jasně říká, že mu jde o to, bránit to, co vytvořil, a zároveň varuje před harcovníky socialistických stranických sekretariátů a komunisty. Jak ale tezi o obraně rozumět?  

Před rokem Andrej Babiš napsal, že naším společným cílem je spravedlivější společnost a funkční a právní stát. Co z toho v kontextu letošní výzvy plyne? Tento podnikatel ví, že v podmínkách nespravedlivé společnosti a nefunkčního státu se jeho firmy ocitnou pod výrazným tlakem. Tam, kde je vyhrocený sociální konflikt, kde je velké napětí mezi zaměstnavateli a zaměstnanci, se moc dobře nepodniká, resp. podnikání zde začíná být ohroženo. Proto Andrej Babiš vstupuje do politiky, proto nyní burcuje před levicí. Loni to ještě bylo v hávu obecných deklarací, nyní je konkrétnější.  

Aby Babiš získal na svoji stranu voliče, snaží se vytvořit dojem široké platformy. Loni mluvil o občanském hnutí složeném z důvěryhodných a nezávislých osobností. Letos vyzývá všechny slušné podnikatele, aby se přidali k této obraně zájmů České republiky, které jsou i jejich zájmy. Zároveň také vyzývá všechny poctivé lidi – zaměstnance, důchodce i studenty k tomu, aby mezi sebou našli alespoň dvě stě osobností, o nichž budou přesvědčeni, že dokážou nahradit figury minulosti ze stranických kandidátek.  

Výsledek může být, co se týče fungování státu, lepší než současný stav. Nejedná se ale o falešné východisko? Nemělo by raději vzniknout skutečné občanské hnutí namísto strany podnikatelů, která se tak jen tváří? Andreji Babišovi opravdu může jít o spravedlivou společnost a funkční stát. Dokonce o ně může usilovat více než sociální demokraté a komunisté. Otázka je, zda představa podnikatele o spravedlivé společnosti a efektivním státě, který bude řídit manažer, není už ze samé podstaty jiná, než například představa nezaměstnaných či těch, kteří vydělávají 12 tisíc měsíčně.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …