Jaroslav Sojka: Znásilňování kostela sv. Michaela

19.08.2020 9:51

Kauza chrámu sv. Michaela na Staroměstském náměstí se vleče od roku 1994. Každá vláda a ministři kultury si spor o způsob obnovy a využívání kostela přehazovali jako horký brambor a co je výsledkem?

Jaroslav Sojka: Znásilňování kostela sv. Michaela
Foto: Archiv J. Sojky
Popisek: Kostel sv. Michaela u Staroměstského náměstí

V roce 2018 ji vatikánský ministr kultury, kardinál Gianfranco Ravasi, uvedl jako odstrašující příklad neakceptovatelného zneužívání kostelů; posvátných míst zasvěcených službě Bohu. Jedná se o devastaci významné součásti národního i světového dědictví UNESCO, nemající obdoby.

Mnohé se zřejmě zanedbalo Národní knihovnou. Cena kostela byla v roce 1993 odhadnuta na 133 miliónu korun a v roce 2005 na 173 miliónu. Nakonec byl chrám prodán za 46 miliónu.

Od roku 1993 do roku 2005 byl kostel v nájmu a od roku 2005 dodnes v majetku podnikatele Jerri Nowikovského.

Je pravděpodobné, že České republice vznikla veliká ekonomická, kulturně duchovní a pietní škoda nevyčíslitelné hodnoty a došlo k nevratnému a zbytečnému zničení významného pramenného materiálu k původnímu slovanskému osídlení nejstarší Prahy. 

Dodnes nevyřešenou otázkou je fyzické pietní uložení lidských kosterních pozůstatků vyjmutých při archeologickém výzkumu. K jejich uložení by měla sloužit kostnice v podzemí. Zatím se s lidskými ostatky nakládá podivnými způsoby.

Románsko-goticko-baroknímu kostelu měl být navrácený především duchovní rozměr. Má být místem pro příležitostné liturgické užívání, provozování chorálního zpěvu a staré hudby a galerii.

Domnívám se, že nikdo z kulturní obce nepochybuje o skutečnosti, že památka byla znehodnocená. Otázky vyvstávají i v různých odhadech cen rekonstrukce. Ministerstvo kultury je v obtížné situaci a doposud se vyhýbalo ráznému vyřešení kauzy. Ve věci padla i různá trestní oznámení.

Zatímco obnova mariánského sloupu se dílčím způsobem zdařila, obnovit chrám se nedaří. Ministr kultury I. Šmíd nic zásadního pro kostel neudělal a pan ministr A. Staněk, ačkoli byl nakloněný zjednat nápravu, nebyla mu dána příležitost. Ideálním řešením je vyvlastnění památky a zřízení liturgického prostoru s expozicí prezentující symboliku Svatého Michaela Archanděla v průběhu staletí.

Kauzou se po řadu let neúnavně zabývá Ing. Jiří Pavel Pešek. Podporovatelem snahy o důstojné využívání kostela je zakladatel Nadace Collegium Marianum pan František Semerád. Proti zprznění kostela byli prof. J. Kotalík, prof. J. Royt a také konzervátor J. Štulc. Mnohé o kauze se člověk dozví po zhlédnutí videa Zločin v srdci Prahy na www.stmichael.cz

V době, kdy se na Staroměstském náměstí bude slavnostně odhalovat Mariánský sloup za účasti představitelů katolického duchovenstva a hojného počtu věřících, poblíž stojící kostel sv. Michaela Archanděla bude dál tiše naříkat nad hanebným osudem, který mu přinesla naše doba.

Jaroslav SOJKA, historik umění

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla