Jaroslav Veis: Nálepky

07.08.2014 15:31

Sotva se poslanec Miroslav Kalousek vrátil z dovolené, dal nám o tom vědět. Do handrkování o nový služební zákon přispěl úžasnou nálepkou: zákon se podle něho stane pevností úřednické šlechty. Opravdu bytostní demokraté, dědicové masarykovských idejí, ctitelé baronky Thacherové, čtenáři Fareeda Zakarii, ti všichni se musejí rázem otřást odporem.

Jaroslav Veis: Nálepky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Žádné slovo tu není zbytečné, všechna budí spravedlivé rozhořčení. Pevnost jako symbol snahy nenechat se vystrnadit z teplých ďolíčků. Úředník jako symbol nesmyslných předpisů, jež brání svobodnému rozvoji jednotlivce, přičemž sám má patologické sklony být korumpován. A šlechta, to je přece odvěký nepřítel všech českých demokratů, s čestnými výjimkami Karla Schwarzenberga a Jaroslava Lobkowicze, jelikož jsou poslanci TOP 09. Jestli tahle nálepka k zákonu nepřilne jak psí víte-co ke vroubkům podrážky, sním bez reptání Big MacBůček a zapiju ho olejem, v němž smažili hranolky.  

Nálepkování čili etiketalizace, v newspeaku politického marketingu labeling, patří k moderní politice od chvíle, kdy se zrodila. Kromě negativních nálepek, v nichž vynikali jak nacisté – připomeňme si například židobolševické plutokraty - tak komunisté – viz jejich váleční štváči snažící se zničit tábor míru, existovalo vždy i nálepkování s cílem vyvolat pozitivní reakci. Nejjednodušší je důsledné přiřazování výrazu nový, dávající najevo, že z toho starého sebou nesu jen správné a dobré.  

Platí to v šíři celého politického spektra - od neokonzervativců přes neoliberály až k nové levici. A ničím jiným než pozitivní nálepkou nebyl konec konců slogan Československého jara v roce 1968 – socialismus s lidskou tváří.  

Mistry v pozitivním nálepkování svých projektů nebo sebe sama u nás jsou pak Václav Klaus a Miloš Zeman. První z nich jednou mistrovsky prodával politický podraz na všech svých voličích pod ctihodně znějící etiketou opoziční smlouva, jindy zase zmírňoval následky volební katastrofy úžasnou nálepkou nevýhra. Miloš Zeman si pro sebe vymyslel volební nálepku chci být prezidentem dolních deseti miliónů, čemuž samozřejmě ani on sám, jakožto člověk, který se nikdy nestydí dát najevo, že je o hodně chytřejší než ostatní, nemůže věřit. Jenže říkat o sobě ve volbách nejsem jeden z vás, což jinak zdůrazňuje při každé příležitosti, by chytré nebylo, že.  

Kalousek, zdá se, zvolil k nálepkám opačný přístup. Nenálepkuje sebe, ale ty ostatní, nebo to, co ostatní vymysleli. Když rozbor zákona nahradí nálepkou pevnost, úřednické šlechty, k čemuž, je-li tazatel příliš dotěrný dodá, že vadí též navrhovaná kaskádovitost státní správy, víme rázem, že něco takového nejspíš dobré být nemůže – a taky to nebude, jak se lidově říká, transparentní.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Petr Pavel znovu ukázal, že jeho prezidentování je pro naši zemi nebezpečné

14:56 Ivo Strejček: Petr Pavel znovu ukázal, že jeho prezidentování je pro naši zemi nebezpečné

Prezident Petr Pavel o sobě v minulých dnech dal vědět. Nemám na mysli jeho jakousi nehodu na motorc…