Jiří Baťa: Další anglická idiocie ve snaze (někam) skrýt Skripala a jeho dceru

10.04.2018 9:23

Případ rusko-britského dvojagenta Skripala, na kterého spolu s jeho dcerou byl údajně spáchán pokus o jejich usmrcení zdá se, nadále eskaluje.

Jiří Baťa: Další anglická idiocie ve snaze (někam) skrýt Skripala a jeho dceru
Foto: archiv Jiřího Bati
Popisek: Jiří Baťa

Přes více než měsíční vyšetřování nebyl dosud Brity předložen jediný relevantní, průkazný a nezpochybnitelně usvědčující důkaz, že

a) Skripal a jeho dcera Julija se stali obětí neúspěšného pokusu atentátu je usmrtit za použití jedovatého plynu,

b) byli (stále platí, že jen údajně) otráveni bojovým plynem,

c) to byl jedovatý plyn typu tzv. Novičok, což podle Londýna je bojová látka, proti které údajně není protijed,

d) byl skutečně vyroben v Rusku,

e) kdo byl přímým pachatelem, který použil plyn k otravě Skripala a jeho dcery,

f) jakým způsobem byli „údajně“ (při)otráveni, neboť vdechnutí jedovatého plynu bylo odborníkem vyloučeno a nezbývá, než požití jedu perorálně,

g) přes zarputilé tvrzení britské strany, že šlo o bojový plyn typu Novičok vyrobený v Rusku, který je natolik nebezpečný, že do 30 vteřin, není-li podán protijed, člověk umírá, v lepším případě po složitém léčení zanechává na člověku trvalé psychické a fyzické následky, agent Skripal a jeho dcera přežili,

h) britská předsedkyně vlády T. Mayová, stejně jako člen vlády B. Johnson bez toho, že by měli v ruce jediný markantní, přesvědčující důkaz, který by je věcně opravňoval k obvinění Ruska z viny, v lepším případě z jeho účasti na atentátu, naprosto bezprecedentně lživě, bez jakékoliv diplomatické či politické korektnosti, obvinili Rusko, resp. samotného prezidenta V. Putina.

Celá kauza Skripal, jako předem vypracovaný provokativní případ, který měl za cíl irelevantním, ničím nepodloženým, tedy křivým obviněním za cíl vyvolat všestrannou mezinárodní averzi a politické následky, případně také Rusko vyprovokovat k nepředloženostem, na které by mohly Británie a její spojenci stavět další aktivity proti Rusku. Jediné, co se jim podařilo ale bylo, že se premiérka Mayová a ministr zahraniční Johnson nevídaným způsobem sami zkompromitovali, nicméně nedůstojného, nepřátelského cíle dosáhli. Jak Velká Británie, tak její komplicové vyhostili ze svých zemí desítky ruských diplomatů v domnění, že tím Rusko na mezinárodní úrovni znemožní, oslabí nebo mu přivodí značné nesnáze.

Ne dost na tom, jak se Angličané vymáchali ve vlastních srač..ch, oživlé oběti ruského atentátu jim nedají zřejmě v klidu spát. Skripal a jeho dcera se prý mají k životu, Julija vesele telefonuje se sestřenicí které radí, aby do Londýna nyní nejezdila, chystá se k odchodu z nemocnice a dokonce, že její otec ji prý bude brzy následovat. Podle všeho budou zdraví a dokonce i bez následků. A to je zřejmě něco, s čím Mayová a její společníci zřejmě nepočítali, oni by totiž mohli mluvit a do případu vnést světlo, což je něco, co oni vůbec, ale vůbec nepotřebují.

Naskýtá se, vedle mnoha jiných, dosud nezodpovězených nová otázka, a sice, v čem jsou Skripal a jeho dcera natolik důležití, že je jim věnována taková mimořádná pozornost a hlavně, zajišťována jejich bezpečnost. V čem, proč a kým by měli ohroženi? Navzdory této závažné otázce jisté státy, mj. USA, Kanada, Austrálie a další se údajně nabídly, že Skripalovi a jeho dceři poskytnou všestrannou pomoc při zajištění bezpečnosti jejich dalšího života. Jeden značně relevantní důvod je, že vzhledem k relativnímu uzdravení Skripala a jeho dcery má Velká Británie obavy z toho, že by, jak již zmíněno, oba mohli mluvit a tím vysvětlit, jak se celý případ s jejich „údajnou“ otravou odehrál. Tento důvod se jeví jako nejopodstatněnější, protože nebezpečí z totální ostudy, která by Anglii z této kauzy hrozila, by měla či by mohla mít dalekosáhlé všeobecné následky. Co horší, „navrch“ by pak měli Rusové, což by zřejmě Mayovou, Londýn a jeho spojence rozhodně nepotěšilo.

Myslet si, že Skripal s dcerou budou „uklizeni“ do bezpečí proto, že by jim hrozilo další nebezpečí ze strany Ruska je jednak naprosto naivní, ale také irelevantní, zcela nepravděpodobné a nelogické. Takové kalkulace se sice nedají vyloučit, neboť podobných stupidních nápadů a výmyslů ze strany V. Británie již bylo víc než dost. A myslet si, že Rusko, v této dosud nezávidění hodné situaci má zájem na smrti Skripala, je z oblasti sci-fi. Pokud by skutečně měli zájem usmrtit S. Skripala, pak to na 100% udělali, protože na rozdíl od „Anglánů“, Rusové nejsou žádné ořezávátka, žádní amatéři, když něčeho skutečně chtějí dosáhnout, tak toho také dosáhnou. Tak břídilskou práci svádět na Rusko, je pro ně ponižující urážka! Je tu ovšem i Skripalova dcera Julija a není od věci si položit další otázku, proč by mělo Rusko zájem usmrtit nevinného člověka, tedy Skripalovu dceru Juliji, která za činnost otce nenese žádnou odpovědnost. To je opět velká otázka, na kterou Británie sotva může odpovědět.

Z uvedeného vyplývá, že se Velká Británie a její spojenci, včetně našich zdatných řiťolezců, mají nemalý problém. Celá kauza Skripal se obrátila proti nim a z ostudy mají kabát. Jen následky v podobě mezinárodně diplomatického faux pas, které jdou (zatím) pouze k tíži Ruska, ale možná ve větším měřítku i s dopadem na mezinárodní dění. To, o co se v případě Skripala a jeho dcery Julije pokusila Velká Británie je velmi drzé, neseriózní, ostudné, za co by měla Velká Británie v čele s Mayovou nést patřičné následky, ze kterých se jen tak rychle nevzpamatují. Bude zajímavé, kam až celá kauza zajde, protože jak se zdá, Londýn do tohoto ostudného problému zabředá čím dál víc, s čímž se zřejmě vůbec nepočítalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …