Jiří Berounský: Služební zákon

23.12.2014 20:55

Problémy se služebním zákonem, jehož nedávné projednávání v Poslanecké sněmovně Parlamentu jsme mohli sledovat takřka v přímém přenosu, dosud neskončily.

Jiří Berounský: Služební zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Připomeňme si, že smyslem zákona bylo odpolitizování státní správy a že po jednání koalice s opozicí došlo ke zrušení původně navrhovaného speciálního úřadu, jemuž měl předsedat generální ředitel - jakýsi nestranický superúředník. 

Oním superúředníkem, jenž bude nadřazen státním tajemníkům na jednotlivých ministerstvech, bude však – po jednání s opozicí, jež nemá už proti zřízení institutu zásadní námitky - jeden z náměstků ministra vnitra.

Pomiňme, že jakýkoli náměstek ministra vnitra bude reprezentantem politickým, neboť bude jmenován po volbách vládou, jež bude nutně složena z vítězné strany nebo koalice, takže odpolitizování státní správy je velmi sporné. 

Pomiňme i to, že prezident republiky podal proti zákonu ústavní stížnost, týkající se politické části náměstků. Ale to, co je, už se dá dále upravovat, měnit a novelizovat. Prostě dobře, že zákon jako takový již existuje.

Jenže se objevil nečekaně nový problém, který před vládou stojí: do veřejné soutěže na obsazení místa onoho superúředníka, se přihlásili jen tři lidé a ti nebyli zjevně pro onu pozici dosti kvalifikovaní.

Mluvčí ministerstva to ostatně podle Lidových novin oznámil těmito slovy, cituji: Při posuzování podaných žádostí komise následně shledala, že žádný z uchazečů nesplnil formální kritéria pro účast ve výběrovém řízení. Z tohoto důvodu se pohovory neuskuteční a výběrové řízení končí, konec citátu.

Podmínky výběrového řízení – jak píší Lidové noviny - stanovovaly, aby žadatelé v posledních osmi letech pracovali nejméně čtyři roky ve vedoucí funkci ve významné státní nebo mezinárodní organizaci. Dále byla požadována dobrá znalost cizích jazyků, bezpečnostní prověrka na úrovni „důvěrné“ a čisté lustrační osvědčení.

Nové výběrové řízení může být vypsáno, pokud do pěti dnů od zrušení předchozího řízení nepodá někdo z účastníků protest. Vzhledem k tomu, že služební zákon dosud v politickém životě České republiky nefunguje, se již ozvala i Evropská unie a to ústy, lépe řečeno perem nebo počítačem komisařky Marianne Thysenové, která pohrozila ve svém dopise českým představitelům pozastavením proplácení eurodotací.

To je neočekávaný závěr scénáře v realizaci služebního zákona, který po třinácti letech od svého prvního schválení odhalil nechuť možných kandidátů stát se oním mocným superúředníkem a připravil vládě nový problém.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Bezbrannost oběti

9:39 Zdeněk Jemelík: Bezbrannost oběti

Zhruba od poloviny roku 2022 až donedávna se ve veřejném prostoru přemílalo vyprávění podnikatele Pa…