Jiří Hůlka: Senátní návrh o NP Šumava je hraničním kompromisem

13.07.2014 9:00

Poslanecká sněmovna by měla schválit návrh zákona o Národním parku Šumava předložený jihočeskými senátory Tomášem Jirsou a Pavel Eybertem, který již úspěšně prošel horní parlamentní komorou. Tento návrh je výsledkem, nebojím se říci mezního kompromisu mezi zájmy zdejších obyvatel, turistiky a ochrany přírody. Podporují jej Jihočeský a Plzeňský kraj a také 21 z 22 obcí národního parku.

Jiří Hůlka: Senátní návrh o NP Šumava je hraničním kompromisem
Foto: Jan Duchek
Popisek: Česko-německé pomezí na Šumavě

I my jako demokraticky zvolení zástupci šumavských obyvatel jsme museli přistoupit na ústupky a tak jsme souhlasili s návrhem, že I. nejpřísněji chráněná zóna parku by měla obsáhnout 26,53% jeho rozlohy. Umíme si představit, že by to mohlo být méně, ale víme, že nemůžeme prosadit vše, co chceme.

To ovšem platí i o druhé straně, která si musí uvědomit, že Šumava nejsou jenom tetřevi a kůrovec, ale žijí zde také lidé. A Ti také mají svá práva a chtějí například mít práci. Je logické, že nejvíce příležitostí jim nabízí turistický ruch. A proto zákon například připouští výstavbu lanovky z Klápy na Hraničník, která bude dopravovat lyžaře do rakouského střediska Hochficht, a dá zaměstnání stovkám obyvatelů lipenského regionu, kde například v Nové Peci je až sedmnáctiprocentní nezaměstnanost. Za posledních šest let se vystěhoval každý šestý obyvatel do 35 let věku! Já osobně sice nevidím důvody k tomu, aby se nemohlo lyžovat i na české straně Hraničníku, ale vím, že i v tomto případě je nutná shoda mezi různými názory.

V každém případě turisty na Šumavě potřebujeme a měli bychom jich sem dostat co nejvíc, a ne je odtud vyhánět pod malichernými záminkami. Zelená opona nesmí nahrazovat tu strženou železnou. 

Zákon je potřebný také z toho důvodu, aby už konečně platila jasná pravidla pro společné fungování obcí a Národního parku. Není přece možné, aby se měnila s nástupem každého nového ministra životního prostředí a ředitele parku. A právě tento senátní návrh tato potřebná pravidla stanoví.

Proto by tento zákon měl začít co nejdříve platit. Doufám tedy, že mu poslanci dají zelenou a nebude jej vetovat ani prezident Miloš Zeman.

Jiří Hůlka,
místopředseda Svazu šumavských obcí a starosta Horní Plané

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…