Jiří Paroubek: Dvojí metr prezidentky Čaputové

27.07.2019 17:38

Slovenská prezidentka Čaputová je typickým představitelem politiky dvojí tváře. Když nedávno navštívila Česko, tu a tam v jejích vystoupeních zaznívaly ostny, směřující vůči hlavním protagonistům české politiky. Když byla nedávno v Maďarsku, nezapomněla dát maďarskému premiérovi Orbánovi najevo, co si o jeho politice myslí v Bruselu šéfové EU, a co si tedy tak nějak povinně myslí i ona.

Jiří Paroubek: Dvojí metr prezidentky Čaputové
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Tehdy jsem ve svém článku vyjádřil zvědavost, zda paní prezidentka bude tak kritická například až bude na státní návštěvě Francie, pokud jde o hnutí „Žlutých vest“ a přehnaně tvrdé zákroky policejních sil vůči protestujícím Francouzům. Já sám jsem před časem pochopil, že existují různé Francie. Francie nablýskaných bulvárů a nádherných obchodů Paříže, pozlátka hotelů a restaurací na Azurovém pobřeží apod. A vedle nich jsou miliony Francouzů, kteří žijí od výplaty k výplatě a vlastně přežívají. Proto mělo hnutí „Žlutých vest“, kde se po každém víkendu scházeli protestující desítky tisíc Francouzů, aby žádali politické a ekonomické změny a také změny v nejvyšším úřadu země, tak širokou podporu.

V průzkumech veřejného mínění, a to i těch trochu cinknutých, má toto hnutí stále ještě silnou podporu francouzské veřejnosti. A hlavně se tato podpora může stále ještě vrátit. Francouzská policie se právě nevyznamenala ani při ostrých zásazích vůči opozičním vůdcům, Mélenchonovi a Le Penové.

Prostě důvodů proč protestovat u prezidenta Macrona je mnoho. Ale pokud by takový protest přišel, zcela nepochybně by slovenská prezidentka nebyla vychválena Macronem. až do nebes. Cituji přímo prezidenta Macrona: „Symbol sjednocené Evropy“. Prostě Čaputová nezklamala. Vůči mocným tohoto světa servilita. Vůči těm, kdo jsou v nemilosti mocných tohoto světa, nelítostná kritika. Je jen otázkou, kdo takovou političku může brát vážně. Moudré to v žádném případě není.

Už se těším na návštěvu Čaputové, tentokrát v Bílém domě. Doufám, že dokáže komentovat alespoň některý z přehmatů americké justice či policie anebo dokonce prezidenta Trumpa či americké vlády. A to alespoň v té míře, jak to učinila při kritice současné maďarské politiky v hlavním městě sousední země při nedávné státní návštěvě.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla