Jiří Paroubek: Hra na slepou bábu, aneb preference Kantar CZ

15.11.2022 7:35 | Komentář

Česká televize je nejmocnějším nástrojem vládní politiky a zájmů našich největších zahraničních přátel. V době, kdy vláda kupí chybu na chybu, řeší, tak, že neřeší problémy s vysokou inflací a s nekontrolovatelným růstem cen energií z měsíce na měsíc, podle průzkumu Kantar CZ pro ČT rostou razantně preference vládních stran a naopak klesají preference těch opozičních.

Jiří Paroubek: Hra na slepou bábu, aneb preference Kantar CZ
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jiří Paroubek

Přitom ANO neudělalo žádnou kardinální politickou chybu a přesto podle agentury Kantar CZ, měřící preference politických stran jeho volební preference poklesly ze zářijových 29,5% na říjnových 26,5%. 

Anketa

Kdo má větší „škraloup“ z dob minulého režimu?

6%
89%
hlasovalo: 30796 lidí

Naopak vládní ODS, zatěžkaná tolika nesmyslnými vládními rozhodnutími, která podpořila rozvoj drahoty a energetickou krizi, zaznamenala vzrůst preferencí, tedy podle Kantar CZ, ze zářijových 18% na říjnových 21,5%.

Opoziční SPD pokleslo meziměsíčně z 11,5 na 11% preferencí.

Naopak preference vládních Pirátů, tedy zcela neviditelné vládní strany, vzrostly ze zářijových 9% na 11,5%. No prostě úžasné.

Hnutí STAN zaznamenalo pokles z 7,5% na 6% preferencí v měsíci říjnu. Ale pokud bychom vzali porovnání preferencí hypotetických koalic, tedy podle agentury Kantar CZ, byla by to pro opozici učiněná katastrofa.

Hnutí ANO by poklesly preference ze zářijových 31,5 na říjnových 28%. Opoziční SPD by ztratila meziměsíčně 0,5% (pokles z 12% na 11%).

Potenciální (a nepravděpodobná) koalice Pirátů a Starostů by zaznamenala růst z 12% v září na 14% preferencí v říjnu.

A triumfující koalice SPOLU by zaznamenala vzestup preferencí z 28,5% na 31,5%.

Jinak řečeno, v této hře čísel, protože jinak odhady preferencí podle Kantar CZ nelze jinak nazvat, by utrpěla opozice velkou politickou porážku. A současné koaliční strany by v příští sněmovně svou pozici zřejmě ještě posílily.

Z mimoparlamentních stran by vlastně žádná z formací neměla šanci se propracovat do nové poslanecké sněmovny v případě voleb, jež by se uskutečnily v říjnu t. r., neboť vlastně žádná z těchto stran (Přísaha, ČSSD, KSČM, Zelení) se nepřibližuje dramaticky k hranici volitelnosti 5%.

Bez zajímavosti nejsou ani významné výkyvy ve volebních preferencích těchto neparlamentních stran. Uvedu jen 2 příklady. Přísaha v září zaznamenala 4% preferencí, v říjnu je to hubených 2,5%.

ČSSD naopak zaznamenala vzestup v tabulce preferencí z 2,5% preferencí na 4%. Podobných anomálií, velice nepravděpodobných výsledků je v tabulce preferencí celá řada.

V preferencích podle Kantar CZ v měsíci říjnu dochází k takovým diametrálním změnám a zvratům v neprospěch současné opozice a naopak ve prospěch preferencí vládních stran až je to nepravděpodobné.

Prostě jakoby někdo v pozadí měl zájem fortifikovat pozici vládních stran v nastupující hluboké krizi a recesi.

A ještě uvedu jeden příklad ze souvisejícího průzkumu, kdy se po třech měsících ptal Kantar CZ občanů, jak se dívají na eventuální možnost přímých jednání s Ruskem o dodávkách ropy a zemního plynu. Pokud v září 48% občanů mělo názor, že je potřeba s Ruskem o dodávkách a cenách dodávek jednat a 43% bylo proti. Teď je to trochu jinak. 48% je proti jednání s Ruskem a „jen“ 47% je pro takové jednání. A to vše v situaci, kdy na občany doléhají informace o zvyšujících se cenách anebo také o možnosti úplné výluky dodávek zemního plynu z Ruska.

Prostě tato čísla agentury Kantar CZ nemají logiku. Mají logiku z jediného hlediska, a to je marketingové a propagandistické. Jinak se tomu říká „českým“ slovem manipulace.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…