Jiří Paroubek: Nepochopitelný výstřel z Aurory

12.03.2019 14:57

Ministryně financí Schillerová se vždy chová velmi uměřeně a umírněně. Za pár týdnů ovšem začne jednání o státním rozpočtu na rok 2020 a ona chce mírnit rozpočtový rozlet svých vládních kolegů. A tak přišla s některými nápady, o nichž se tak úplně neví, zda jsou také v souladu s názorem jejího vládního šéfa.

Jiří Paroubek: Nepochopitelný výstřel z Aurory
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Tak zaprvé, paní ministryně překvapivě sdělila veřejnosti a svým udiveným vládním kolegům, že se bude v rozpočtu pro příští rok drasticky škrtat. Ministři mají hledat snížení rozpočtových výdajů ve svých kapitolách v souhrnu o 45 mld. Kč. A současně a zejména paní ministryně očekává snižování zaměstnanců státní správy o 10%. Takový krok paní ministryně je opravdu velmi zmatečný. Před vyhlášením cíle snižovat státní zaměstnance, bych očekával, když ne hlubokou, tak tedy alespoň nějakou analýzu, která by odhalila přebytečné agendy státní správy a tím i přebytečné pracovníky. Zatím to vypadá, že na ministerstvech chybí stovky odborníků, kteří se tam z řady důvodů nehrnou. Udělat snížení pracovníků v jakékoliv organizační jednotce musí být provedeno na základě důkladné analýzy, a to zejména pokud je v sázce funkčnost státní správy.

A aby toho nebylo málo, hodlá se paní ministryně pustit ještě do velké reformy v daňové agendě. Navrhuje zrušit platby státu na státní pojištěnce a současně navýšit zdravotní pojištění. Tedy přesněji, zvýšit sazbu zdravotního pojištění. Tedy jinak řečeno, zejména zaměstnanci by platili ve zdravotním pojištění o dost více než dosud. To by znamenalo jejich další, de facto, daňové zatížení, které by jistě nikdo ze zaměstnanců neuvítal.

To se nelíbí zřejmě ani předsedovi vlády a hnutí ANO, Babišovi, který chápe zdrcující politický dopad, jaký by toto rozhodnutí vlády a vládní většiny v poslanecké sněmovně na voličský potenciál vládních stran mělo. Takže hnutí ANO si především musí ujasnit výstřely z Aurory, které paní ministryně financí v tomto případě hodně neuváženě sdělila veřejnosti. Doufejme, že z jejích nápadů toho mnoho nezbude.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …