Jiří Paroubek: Proč někoho Olympiáda v Pekingu tak dráždí?

01.02.2022 7:34 | Komentář

Je to zvláštní. Už hluboko v minulém roce pravicová většina českého Senátu odhlasovala výzvu k bojkotu Zimních olympijských her v Pekingu, prý pro porušování lidských práv v Číně.

Jiří Paroubek: Proč někoho Olympiáda v Pekingu tak dráždí?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Páni senátoři to tehdy mysleli tak, že sportovci by na hry do Pekingu vůbec neměli jet. V souvislosti s tím, jak se měnil a profiloval postoj Státního departmentu (ministerstva zahraničí) USA k ZOH v Pekingu, se měnil i postoj české pravice.

U dalajlámy zřejmě usoudili protagonisté kampaně proti ČLR, že není dostatečně protičínský. Chce pro Tibet jen autonomii. A to je jim pochopitelně málo. Oni by rádi, aby dalajláma a jeho exilová vláda chtěli po Číně víc.

Další, dříve neuralgický bod pevninské Číny - Hongkong - je, zdá se nyní, úplně v klidu. Ale v argumentaci se vždy v obecné poloze dá říci, že toto město není spravováno podle zásad západní liberální demokracie. To skutečně není a nikdy ani nebylo. Za britské koloniální správy tam fungovala jen velmi omezená forma místní samosprávy. A Britové k ní byli dotlačeni až ve chvílích, kdy bylo zřejmé, že Hongkong bude po 99 letech okupace předán Číně.

Sin-ťiang je jiný příběh. Západ, respektive západní sdělovací prostředky tvrdí něco o koncentračních táborech v této provincii, kam jsou údajně přemisťováni k převýchově Ujgurové. Peking to vehementně popírá, s tím že se nejedná v žádném případě o koncentrační tábory. Ať je to ale jak chce, tvrzení odcházejícího ministra zahraničí USA Pompea, před více nežli rokem, o údajné genocidě Ujgurů, převzala do jisté míry také následující americká administrativa prezidenta Joea Bidena.

Anketa

Má prezident ČLK Milan Kubek vaši důvěru?

7%
91%
hlasovalo: 28392 lidí

Číňané kontrují, že četnost Ujgurů v provincii Sin-ťiang, díky jejich vysoké porodnosti (u muslimských etnik obvyklé) se za posledních deset let významně zvýšila. Takže o genocidě nemůže být ani řeč.

Na druhé straně, pokud ještě před pár lety byl v této provincii problém s teroristickými útoky, dnes po uplatnění protiteroristických opatření čínskými úřady, žádné teroristické útoky neexistují.

Číňané udělali také vše pro to, aby si zavázali současné vládce Afghánistánu, hnutí Talibán. Jde jim o to, aby Talibán nepodněcoval či nepodporoval teroristické skupiny militantních muslimů na územích v dosahu Afghánistánu.

Zdá se, že Spojené státy, podporované především anglosaskými zeměmi (Británie, Kanada, Austrálie), budou jako jeden z nástrojů stupňující se politické a ekonomické rivality s Čínou používat podporu odstředivých tendencí kdekoliv v Číně. S ohledem na momentální situaci v Tibetu a v Hongkongu vidí nejnadějněji z hlediska uplatnění tohoto zájmu vývoj v severozápadní provincii Číny Sin-ťiangu. Jen tak mimochodem, v této provincii je mírně větší polovina obyvatelstva tvořena jinými etniky, nežli jsou Ujgurové. Pochopitelně největší podíl dalších menšin mají etničtí Číňané.

Některé útoky na Čínu v posledních týdnech dosáhly až absurdních, iracionálních rozměrů. Angažovala se masivně nejen česká média, ale také určitá část evropských médií. Naši rozvědčíci přišli dokonce s velmi odvážnou teorií, že před Číňany je potřeba, s ohledem na instalaci čínského softwaru do mobilů účastníků v průběhu ZOH, zavést speciální ochranu obsahu mobilů českých sportovců. To je opravdu úsměvné doporučení.

Nevím, jestli politbyro v Pekingu budou zajímat někdy šťavnaté sms zprávy našich či jiných olympioniků. Jak známo, při olympiádě vždy dochází k velkému „sblížení“ účastníků, kde se prolíná zájem mladých mužů a žen nejrůznějších národů o příslušníky druhého pohlaví. Tím nechci říci, že každá olympiáda je sexuální orgií. Ale to, že se mladé ženy v průběhu olympiády v olympijských vesnicích sbližují s mladými muži, je obvyklé a dalo by se říci, že zcela běžné. Kromě sportu a příjemnějších věcí, nebudou mít zkrátka olympionici zájem o cokoliv jiného.

Ostatně první reakce českých olympioniků na olympijskou vesnici jsou veskrze velmi příznivé.

Uvidíme, kolik vlád a jejich činitelů ze zemí Západu se připojí k diplomatickému bojkotu Olympiády. V tuto chvíli bych si tipoval, že jich nebude více než deset.

Fialova vláda „pochopitelně“ mezi nimi nebude chybět. Naopak polský prezident Duda jasně řekl, že se zahájení zúčastní. Stejně tak zástupci Německa, Francie, Itálie a dalších zemí Západu a také generální tajemník OSN.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…