Jiří Paroubek: Senzační vítězství

25.02.2019 13:17

Český fotbal se především díky Plzni a Slávii, dostal výše, nežli jsme mohli na začátku sezóny očekávat.

Jiří Paroubek: Senzační vítězství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

V tuto chvíli je v klubovém žebříčku UEFA podle jednotlivých zemí Česká republika na 15. místě podle koeficientů podle získaných bodů v evropských pohárových zápasech. A to je dobré východisko pro příští sezónu pro ty české kluby, které budou působit v evropských pohárových soutěžích.

Plzeň v souboji s Dinamem Záhřeb prohrála a nepostoupila dál. Ale i tak odvedla v sezóně skvělou práci, což je zásluhou celého mužstva, v první řadě ale trenéra Vrby a vynikajícího realizačního týmu, včetně majitele. Plzeň to prostě umí, i když v posledním zápase svého pohárového působení v Záhřebu nebyla úspěšná. Ukazuje se, že musí mít širší kádr hráčů (absence Hubníka v zahřebské odvetě byla velmi citelná) na evropské soutěže a ligu, nežli má. Pokud Slavia v zápasu v Genku postrádala Ngadeua, jinak zcela klíčového hráče obrany, zastoupil ho senzačním způsobem hrající Deli, hráč s vynikajícím přehledem, technikou a elegancí.

Slavia v Genku předvedla úžasný výkon, který patří k těm nejlepším v dlouhých dějinách tohoto nejstaršího českého fotbalového klubu. Vyhrát na půdě lídra belgické ligy 4:1 je ohromný výsledek. A ještě více je potřeba ocenit výkony hráčů a prozíravost trenéra. Když jsem před začátkem slyšel sestavu Slavie bez Stocha a Hušbauera, říkal jsem si, že to nemůže dobře dopadnout. Hušbauer je jedním z vůdčích hráčů týmu, společně se Škodou. Stoch byl přece na podzim nejlepším hráčem Slavie. Slavia zahájila od první minuty hru založenou na důsledném, nevídaném tacklingu. V tomto forčekingovém opojení vydržela celý zápas, i když někteří hráči se na jeho konci sotva drželi na nohou. Před některými individuálními výkony hráčů Slavie je potřeba smeknout. V první řadě před Škodou, který dokázal zaměstnat celou obranu, uvolňoval prostor pro své spoluhráče a vstřelil dva uklidňující góly. Naprosto stabilní hrází byla obrana, o Delim byla jíž řeč, Kúdela neudělal jedinou chybu.

Slavia vlastně vstřelila v zápase pět gólů, protože i gól Genku byl de facto gólem darovaným Genku brankářem Kolářem po jeho nepochopitelné chybě.

Skvělý výkon od brány k bráně podal Coufal. Záložní řada Slavie naprosto rozbila hru Genku a přitom především díky Součkovi, dokázala ještě tvořit hru. Zejména ve druhém poločase byla radost se dívat na lavinovité útoky Slavie valící se na branku Belgičanů. Poté, co přišel do hry ještě Stoch, bylo jasné, že měl hrát, když ne od začátku, tak tedy od začátku druhého poločasu. Díky jeho rozehrávání standardních situací Slavia dala další dva góly a ty vlastně uzavřely celý zápas.

Zápasu předcházela tvrdíkovská, poněkud megalomanská exhibice, kterou si možná Slavia mohla odpustit a nechat až na osmifinále. Přílet „vlastním“ letadlem na letiště do Maastrichtu a stylizace Slavie do polohy velkého světového týmu je zatím předčasná. Nicméně Slavia je v tuto chvíli nesporně nejlepší čínskou investicí v Česku, i když rozhodující zásluhu na úspěších Slavie mají trenéři Šilhavý a po jeho odchodu Trpišovký se svým realizačním týmem.

Při troše štěstí může Slavia obstát i v osmifinále evropské ligy a postoupit dál.

Za zvláštní zaznamenání v souvislosti s oběma těmito zápasy stojí ovšem vynikající práce s mládeží, kterou jsme zaznamenali u obou posledních soupeřů Slavie. Jak v Genku, tak v Záhřebu fungují akademie mládeže a vynikající práce s mládeží. Dinamo Záhřeb vydělalo za posledních pět let při realizaci přestupů svých hráčů do předních evropských klubů v přepočtu 2 mld. Kč. Pokud Slavia či Plzeň anebo v blízké budoucnosti i Sparta budou schopny se dostávat do závěrečných, jarních kol evropských pohárů pravidelně, můžou mít se svými hráči podobný komerční úspěch. K tomu je ale potřeba, aby vynikající výsledky měla také česká reprezentace. Belgie je v současném světovém žebříčku FIFA na třetím místě a Chorvatsko je vicemistrem světa...

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…