Jiří Polák: Starostům vadí plán rozšířit mýto i skutečnost, že s nimi nikdo nejednal

05.02.2018 16:28

Již více než 400 starostek a starostů vyjádřilo v těchto týdnech nesouhlas s plánovaným rozšířením mýta na 900 kilometrů silnic I. třídy od roku 2020. Mnozí z nich protestují opakovaně. K nesouhlasu je vede především obava, že zpoplatnění silnic I. třídy povede k objíždění nově zpoplatněných úseků po těch nezpoplatněných včetně silnic nižších tříd. Tím by došlo nejen k výrazné devastaci těchto objízdných tras, ale i ke zhoršení životních podmínek v obcích ležících na potenciálních objízdných trasách.

Jiří Polák: Starostům vadí plán rozšířit mýto i skutečnost, že s nimi nikdo nejednal
Foto: mytocz.eu
Popisek: Mobilní kontrola výběru mýtného - ilustrační foto

Nejméně od loňského listopadu se téma plánovaného rozšíření mýta objevuje ve stále větší míře při jednáních v rámci dobrovolných svazků obcí, místních akčních skupin či mikroregionů nebo na poradách starostů jednotlivých obcí s rozšířenou působností. Odmítnutí ministerského plánu se stává jedním z bodů usnesení těchto jednání.

Starostům také vadí, že s nimi ministerstvo dopravy plán neprojednalo, ani je nijak neinformovalo. Například valná hromada Dobrovolného svazku obcí Ždánický les a Politaví sdružujícím 27 obcí v okolí Slavkova u Brna doslova vyzvala „ústřední orgány státní správy k výraznému zlepšení komunikace vůči samosprávám v dotčených územích (včetně území, kde lze předpokládat následné dopady přijímaných opatření) a po zrušení současného výběrového řízení na zpoplatnění vybraných úseků silnic I. třídy k podrobnému projednání nových zadávacích podmínek se samosprávami, na které opatření dopadne“.

Právě na nekomunikativnost ministerstva dopravy poukázali i starostové 21 měst a obcí podél silnice I/22 spojující Plzeňský kraj s Jihočeským krajem v úseku Domažlice – Klatovy – Strakonice – Vodňany ve svém otevřeném dopise premiérovi Andreji Babišovi v závěru loňského roku.

S plánem nesouhlasí starostové po celém území České republiky, nejsilněji ale v Plzeňském, Jihočeském a Jihomoravském kraji.

Podle probíhajícího zadávacího řízení by mělo být od 1. ledna 2020 nově zpoplatněno 900,3 kilometru silnic I. třídy pro vozidla s povolenou hmotností nad 3,5 tuny. Aktuální nejzazší termín pro čtyři uchazeče k odevzdání závazných cenově technických nabídek je 8. března 2018.

Za Petici Stop mýtu na jedničkách!

Jiří Polák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…