Jiří Rusnok: Proč budu volit Miloše Zemana

15.01.2013 18:30

Jsem rád, že se ve 2. kole prezidentské volby utkají Miloš Zeman (dále jen MZ) a Karel Schwarzenberg. Z nabídky prezidentských kandidátu v 1. kole v historicky prvních přímých volbách prezidenta ČR se jedná o dvě nejsilnější politické osobnosti.

Jiří Rusnok: Proč budu volit Miloše Zemana
Foto: archiv redakce
Popisek: Ekonom a exministr průmyslu a obchodu Špidlovy vlády Jiří Rusnok

Moje rozhodování koho podpořit ve 2.kole nebude nijak obtížné. MZ jsem podpořil již v kole 1. Činím tak proto, že ho poměrně dobře znám osobně z doby krátkého společného působení v jeho vládě v letech 2001 – 2002. Především jsem však hluboce přesvědčen, že MZ má výrazně lepší předpoklady pro kvalitní a plnohodnotný výkon funkce prezidenta ČR než jeho soupeř.

MZ byl úspěšným předsedou vlády ČR v nelehké době konce 90. let a počátku nového tisíciletí. Zemi převzal ve složité situaci, kdy na rozdíl od dneška Evropa vesměs solidně ekonomicky rostla, avšak v ČR jsme zažívali první výraznou krizi ekonomiky od vzniku samostatného státu. HDP ve stálých cenách klesl v roce 1997 o 0,9% a v roce 1998 se opět snížil o 0,2%. V následujících letech se podařilo obnovit ekonomický růst, v roce 1999 dosáhl růst HDP +1,7%, v r. 2000 +4,2%, v r. 2001 +3,1% a konečně v r. 2002 +2,1%.

Značnou zásluhu na obnovení kondice české ekonomiky měla úspěšná aktivita vlády na podporu investic založená na systému investičních pobídek. Zde zdůrazňuji, že tato pravidla, běžná v celém vyspělém světě, podporovala veškeré přímě investory, kteří splnili předepsaná kriteria, především tedy minimální velikost investice. Díky silnému přílivu těchto investic (logicky v podkapitalizované zemi zejm. zahraničních) v následujících cca 5 – 7 letech vnikla v ČR robustní zejm. průmyslová základna, díky níž si dodnes česká ekonomika vede velmi dobře.

MZ a jeho vláda připravili a realizovali privatizaci a s tím spojenou restrukturalizaci velkých polostátních bank. Mimo jiné díky tomu a díky tehdejšímu jistě bolestivému oddlužení těchto bank máme dnes patrně nejzdravější bankovní sektor v Evropě.

Dokázal se vehementě postavit za energetickou suverenitu ČR. Přes tuhý odpor zejm. Rakouska dokázal prosadit dobudování a spuštění JE Temelín.

Za vlády MZ se Česká republika stala plnoprávnou členskou zemí NATO a byly de facto ukončeny přístupové rozhovory vedoucí k  našemu členství v EU. Pokud někdo hovoří o nejasné zahraničně politické orientaci MZ, nemá asi především jasno ve své vlastní orientaci.

MZ je mimořádně inteligentní a vzdělaný muž, ekonom, státník. Člověk, který se skvěle orientuje v politickém řemesle a složitostech dnešního světa ať už jde o domácí politiku či zahraniční vztahy. Člověk pevných zásad a přesvědčení. Současně bytostný demokrat.

Ing. Jiří Rusnok

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Rusnok

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…