Jiří Vyvadil: ČSSD prokoučovala zřejmě svou poslední existenční příležitost

06.04.2018 10:00

Mohla to být zdá se relativně velmi úspěšná vláda. Když ještě nevznikla a přesto už 45% voličů s ní víceméně souhlasili, byl to v podstatě malý zázrak. V dnešní totálně rozhádané politické atmosféře, kdy ze Sněmovny slyšíme jen výhrůžky, napadání, účelové svolávání nesmyslných mimořádných schůzí si člověk řekl, že konečně se situace zklidní.

Jiří Vyvadil: ČSSD prokoučovala zřejmě svou poslední existenční příležitost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

To, že ekonomika Česká má nakročeno k vynikajícím výsledkům a že máme nejnižší nezaměstnanost v EU i strmější dorovnávání životní úrovně se Západní Evropou dávalo základ soustředit se na klíčový směr, vytvořit z Česka úspěšný model střední Evropy.

Navíc máme od Západní Evropy neobyčejné komparativní výhody, nezatěžují nás milióny neintegrovatelných a k terorismu nakloněných muslimů, nejsme ohrožováni módními teoriemi genderismu, až fanatické politické korektnosti a jako národ si udržujeme zdravý odstup od výstřelků Západu.

Když jsem ráno zaregistroval, že Babiš nabídl pět ministerstev, z toho i ministerstvo spravedlnosti, které jedině má pod palcem státní zastupitelství, jež určují průběh trestního stíhání a kdy by odešel kontraverzní Robert Pelikán, když jsem zaregistroval, že Kmoníček mohl vystřídat ideologického jestřába Stropnického a byla tak naděje, že konečně bude ministrem zahraničí člověk s geopolitickým neutrálnějším pohledem a když dokonce Babiš chtěl obětovat ministerstvo práce a sociálních věcí, v první emotivní reakci jsem Hanáčka se Zimolou označil za idioty.

Ale nejde jen o první reakci.

Zatímco ODS, kterou jistě nemusím, si pomalu sbírá body jako pravicová opozice a stejnou pozici svým liberálně anarchistickým pojetím sbírají Piráti, nedovedu si představit, co vedle komunistů, kteří mají alespoň autenticky svéprávné názory na vystoupení z NATO a EU, vlastně může ČSSD dělat. Konečně i nárůst v posledních dvou měsících zjevně odpovídal tomu, že se aktivně a zpočátku i konstruktivně zapojila do vyjednávání o vládě a pro část liberálnějších voličů mohla být chápána jako jakási brzda a spolu s KSČM mohla držet i silnou sociální laťku.

To všechno je pryč.

ČSSD svého času naskočením na destrukci Kalouska a protibabišovských webů typu Forum 24, Neovlivní.cz, či bakalovských médií rozbila možnou nejúspěšnější vládu v historii České republiky. Odvolání Andreje Babiše znamenalo drtivý propad podpory pro ČSSD i pro vládu Bohuslava Sobotky. Je to pro každého jasně doložitelné dle časové řady CVVM. Historie nezažila, aby předseda vlády spolu s ministrem vnitra tak svéhlavě zničil výsledky svého vládnutí, jak se katastrofickému duu Sobotka – Chovanec  podařilo.

Andrej Babiš je jistě svéráz. A zrovna nedávno jsem jej ostře kritizoval pro jeho idiotský postup v případě hysterických výlevů neschopné britské premiérky May a jejího šíleného ministra zahraničních věcí, proti kterému se dnes masivně obrací nejen předseda Labouristů Corbyn a, který před tou aférou podle některých průzkumů vedl již dokonce o 10%, ale dokonce i tajemník ministerstva zahraničních věcí Německa pro styk s Ruskem a dožadují se vysvětlení.

Na rozdíl od Zimoly a Hamáčka má Babiš něco, co oni nemají a co lidi bere.

Na druhé straně, ČSSD, která dopadla díky destruktivní politice Sobotky a Chovance jako sedláci u Chlumce si fakt vyskakovat nemůže.

Pro ČSSD to byla poslední šance. Skončí bezvýznamně  jako socialisti v Maďarsku a Polsku a jasně je třeba říci, že zcela zaslouženě.

Nás všechny doufejme pak čekají nové volby.

ANO, pokud všichni na něj budou útočit, což hystericky budou, opět famózně zvítězí, ČSSD už možná nepřeskočí ani 5 % a spolu s ní i pravicová džungle typu TOP 09, STAN či KDU-ČSL.

Co se má stát, stane se.

Kdo chce kam, pozmozme mu tam.

ČSSD chce mermomocí do politické nicoty.

Tak jí to umožněme.

Jiří Vyvadil

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…