Jiří Vyvadil: Mohla to být nejúspěšnější vláda od roku 1992. Nakonec skončila jako odpudivé a děsivé divadlo

29.11.2017 18:00

Je dobré, že existuje Google. Vše je dohledatelné. Přes můj trvalý a kategorický nesouhlas se zahraniční politikou Bohuslava Sobotky, jeho nekritickému poklonkování Bruselu, jeho podpoře násilnému odstranění legitimně zvoleného prezidenta na Ukrajině, jeho až trapnému opakování manter o nerozborných euroatlantických vazbách, atd., jsem jinak věřil, že v oblasti ekonomické o sociální předsedá nejúspěšnější vládě od roku 1992.

Jiří Vyvadil: Mohla to být nejúspěšnější vláda od roku 1992. Nakonec skončila jako odpudivé a děsivé divadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Ještě před rokem a půl jsem si lebedil, že úspěšně (s onou výjimkou v zahraniční politice) dovládne do říjnových voleb. Ano očekával jsem, že se samozřejmě Andrej Babiš stane premiérem, ale Sobotka nedopadne zase tak zle a nebude muset chodit kanálama, jako by mělo být nyní jeho povinností. Bylo vidět, že se tu a tam Slávek s Andrejem pošťuchují, ale očekával jsem, že případnou kritiku svého koaličního partnera ponechá Sobotka tradičně dryáčnickému a nejvíce nenáviděnému politikovi Česka v posledních deseti letech Miroslavu Kalouskovi. I ten rozdíl před rokem a půl mezi ČSSD a ANO se dal čekávat na cca 7 %, kdy jsem předvídal pro ANO 25% a pro ČSSD cca 17%.

Následovala ovšem politická mezialiance, kdy fanatický předák liberální nenávisti a hlavní protibabišovský ideolog rozpoutal zběsilý boj proti Babišovi, na který poslušně naskočily, dlužno dodat všechny politické strany, ale zcela zásadně hlavní vládní strana ČSSD.

Trvalé schůze ve Sněmovně určené k likvidaci Babiše byly doslova lynčem. Vše, co mohlo být použito, použito bylo. Čapí hnízdo, kdysi odsouhlasené za ódesáckého hejtmana Bendla a následně i sociálnědemokratického hejtmana Ratha, jakož i svého času ministerstvem financí Miroslava Kalouska, které proběhlo před 10 lety a bylo známo samozřejmě i při sestavování vlády se stalo s pomocí Milana Chovance rozbuškou prvého řádu. Tento ministr vnitra – a je skvělé, že dnes vypadnul – kudy chodil, tudy vyhrožoval trestním stíháním, tu náměstkyni ministra financí Schiillerové, tu generálnímu řediteli Finanční zprávy Janečkovi. A mimochodem, nic by člověk za to nedal, že i za hysterií s nahrávkami jakýmsi redaktorem Přibylem, kde v zásadě naprosto nic nebylo řečeno, ale která byla opět projednávána soudem Poslanecké sněmovny stále Milan Chovanec.

Korunu tomu dodal Bohuslav Sobotka podáváním demise vlády i jejím braním zpět a následným odvoláním Andreje Babiše z funkce ministra financí..

Tehdy Bohuslav Sobotka definitivně prohrál. Naskočil hochštaplerovi Kalouskovi na podobnou hru, jakou tento mizera provedl stranickému i vládnímu Sobotkově předchůdci Stanislavu Grossovi.

Bylo to odporné. A proto ČSSD utrpěla debakl.

Situace, kdy se zamidrákovaný předseda vlády v zájmu zničení koaličního partnera sníží k takovému chování v celé polistopadové historii nebyla.

Ze Sobotky a jeho stoupenců kape sliz a je cítit nepřekonatelný zápach.

Za jeho vlády rostla mohutně ekonomika, rostly reálné příjmy, měli jsme nejnižší nezaměstnanost v Evropě. Zároveň Sobotka – a vidíme to i v jednání jeho stoupenců dnes – nastolil tak nemravný a podlý způsob jednání, že morální lynč je tím nejmenším, co si zaslouží.

Lidé si věci ve volbách posoudili a zvážili na misce vah.

ANO drtivě zvítězilo a ČSSD drtivě prohrála. Až tak, že při likvidaci přirozených sociálně demokratických lídrů typu Zimoly, Tejce tam zůstala jen zběř typu Chovance, Zaorálka, Birkeho či Chvojky.

Byl jsem v ČSSD 25 let, byl jsem za tu stranu poslancem i senátorem, asi pět let poradcem Jiřího Paroubka coby předsedy ČSSD. Měl jsem tu stranu rád.

Dnes je to morální žumpa, tedy to, v co v závěru Bohuslav Sobotka cílevědomě přeměnil i odcházející vládu.

Je dobré, že tato vláda končí. A nikdo jejího odchodu litovat nemůže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.