Jiří Vyvadil: No řekněte, není ten Putin geniální?

09.05.2018 13:43

Jen jsem se mrknul na minutku na zahájení slavnostní přehlídky na Rudé náměstí, právě když ke svému místu směřoval Vladimír Putin. A kdo se to za ním přičinlivě dere? Hlavní našeptávač Trumpa premiér Izraele Netanjahu.

Jiří Vyvadil: No řekněte, není ten Putin geniální?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Rozradostněný, že se má možnost jednat se dvěma vrcholnými světovými vůdci. Ještě včera podporoval Trumpa k vypovězení dohody s Iránem a dnes to šel šmoulit s mužem, který má klíč k řešením v Sýrii a vlastně celého Blízkého východu.

Putin ser usmíval a bral to jako samozřejmost. A všichni bychom měli brát jako samozřejmost, Samozřejmě, že se v brzku sejde s iránským prezidentem Ruháním i tureckým prezidentem Erdoganem, čili prezidentem členské země NATO, tedy trojlístkem, který má hlavní slovo v tom, jak se věci v Sýrii, která představuje jakousi koncentrovanou laboratoř světa, kde se určuje, kdo vlastně ještě něco ve světě znamená. Mimochodem Západ tedy téměř nic.

Ale nejen to: Putina navštívil minulý rok nejen saudský král bil Salman a podepsal s ním memorandum  o pomoci Ruska Saúdské Arábie ve vývoji  jeho vojensko-průmyslového sektoru, ale zavítal k němu již vícekrát hvězda sunitských Arabů korunní princ Muhamad bin Salman. A tak Putin jako skvěle komunikuje s nepřáteli na život a smrt s Iránem, Izraelem, Saudskou Arábií a Tureckem a jaksi mimochodem je všechny nutí respektovat, že pro mnohé z nich nenáviděná Sýrie, se bude odvíjet od jeho představ. To nikdo jiný nezvládne.

Po masivním odvolávání diplomatů Západem to vypadalo, zda není Putin příliš měkký a když nastal zpočátku dramaticky vypadající útok USA, Francie a Británie na Sýrii, asi tak tři dny mohl člověk nabýt dojmu, že Putin ztratil dech. Navíc, když Putin  mlčel a dokonce krotil své spolupracovníky a ministry, aby to hrotili proti USA.

Jenomže věci se mají jinak. Nejde jenom o to, že vlastně nedávno v únoru premiér Holandska donutil k rezignaci svého ministra zahraničních věcí, kvůli jeho zase ne tak hrozné lži o Putinovi, že cosi měl říkat a ono se to neprokázalo, že již v únoru navštívil Putina premiér Belgie Michel v únoru Putina navštívil s cílem obnovit vztahy mezi zeměmi…

Ale po hysterii, kterou vyvolala se svou lží Británie o údajné otravě dvojizého agenta Skripala a jeho dcery se zřejmým cílem odpoutat pozornost od svých neúspěchů v pobrexitovém vyjednávání, 15. května přijede do Soči za Putinem brblající Merkelová, u které naše média budou opět vytvářet virtuální dojem, že snad politicky ještě něco znamená (o ekonomice nemluvím, tam je Německo v Evropě jedničkou). Ale Putinovi lidi  pokládali opět za nezbytné zdůraznit, že v červnu Putin navštěvuje Rakousko, kde kancléř Sebastian Kurz si za svou základní zahraniční politiku dal budování mostu mezi EU a Ruskem a navíc je pikantně známý svou důraznou byť inteligentní kritikou Angely Merkelové s její Willkommenpolitik. Mimochodem tento mladík na rozdíl od Babiše se v zahraniční politice vyzná, a proto Rakousko žádného diplomata přirozeně neodvolalo.  A potom se u Putina hlásí jakýsi Macron, kterému chudáčkovi nedoletěla ani jedna raketa při známém útoku „gangu Tří“ Trumpa,Macrona a Mayové na Sýrii. Jeho Napoleonský komplex jistě povede k tomu, že zase světu a proevropským médiím bude hlásat, co všechno Putinovi řekl a co prosadil. A naše média to podají, jako, že to Putinovi nandal.

Každý ví, že Putin nemohl spískat takovou diletanstskou  opičárnu jako byla otrava dvojitého agenta Skripala a jeho dcery. Na rozdíl od Trumpa, který ráno neví, co sdělí podle nejnovějších komentů Fox news na twitteru, Putin myslí jako šachista v horizontu let a ne jednoho dne.

A svět by Putinovi měl být vděčen. Jeho tvrdá síla je uměřená a absolutně nikdy se nenechá vytočit. Díky němu i to, co vypadá leckdy na začátek 3. světové, je schopen inteligentně deeskalovat.

No řekněte: Není geniální?

Jiří Vyvadil

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla