Jiří Vyvadil: Obrácení Ferdyše Pištory (alias Babiše)

12.03.2019 16:18

Člověk se musí bavit a může se bavit, protože bohudík Česku nic nehrozí a dokonce je jedno, co kde plácá či neplácá náš náhle a pokolikáté již obrácený premiér. Mimochodem i právě proto, že na rozdíl od fanatických stoupenců euroatlantických či probruselských postojů, on sám nemá žádné pevné názory, je zárukou toho, že se Česko bude umět přizpůsobit, až například po květnových volbách do nastane zásadně odlišné rozdání karet a staré struktury půjdou od válu.

Jiří Vyvadil: Obrácení Ferdyše Pištory (alias Babiše)
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Ferdyš (Andrej) svého času horoval pro spolupráci s Macronem, v každém rozhovoru říkal, jak si rozumí a že jen Emanuel napodobil jeho myšlenku hnutí. Dnes označuje Macrona velmi originálně za EUfašistu a lapidárně konstatuje, že se svými návrhy je zcela mimo mísu. Ne že by Macron nebyl. Macronova výzva, která vyšla ve všech 27 zemích EU narazila na velkou kritiku a pochválili ji jenom stávající staré struktury typu Junckera. Dnes jsem zaznamenal obsáhlou kritiku celé řady Macronových tézí z úst stranické nástupkyně Angely Merkelové, která neváhala si to s Macronem rozdat v jednom celostátně rozhodujícím deníku a z jiných pozic jej kritizují zase například racionální Seveřané.

Ferdyš Babiš se nám vrátil z USA zcela obrácený a přeměněný na euroatlantického a pronaťáckého jestřába. Hoří pro NATO, na papírku má napsáno, protože by sám o své vůli takové věty dobrovolně nedal dohromady, jak NATO nás chrání proti dezinformacím, kyberšpináži a já nevím proti čemu všemu. Trump je skvělý, NATO je skvělé, Amerika je skvělá…Trump byl ve vynikající náladě a vysoce obdivuje Česko…

Inu básnil podobně jako kdysi básnil po svých setkáních s Macronem.

Ale nás zase tak neoblbne. Měřítkem opravdového zájmu Donalda Trumpa jsou jeho tweety. Někdy po setkáních s významnými spojenci jsou jich desítky. Po Babišovi ani jeden. Nulový člověk.

Nechci samozřejmě úplně shazovat onu návštěvu, která byly u nás líčena tak fantaskně. Ale zasaďme si ji zcela věcně. Je především rozhodně dána tím, že Trumpova administrativa zejména díky svým protisměrným krokům se po desítkách prohlášení a výstupů Trumpa a jeho viceprezidenta Pence, ministra zahraničních věcí Pompea a poradce pro bezpečnostní záležitosti Boltona dostává stále více do izolace, a vlastně se jim téměř nic nedaří… Merkelová odmítne Pencův návrh provokovat Rusko v Kerčském průlivu, aby pomohli Porošenkovi, stejný pohled zaujme Macron a Turecko nejsilnější člen NATO na jižním cípu je doslova v líbánkách s Putinem a ať se Trump vzteká, jak vzteká, stejně neodmítne obranný ruský systém S 400; Itálie přes smrtelné výhružky čeká na příjezd prezidenta ČLR a podepíše přístup k Hedvábné stezce a navíc zablokovala jednotný postoj EU k uznání vzdoroprezidenta Guaido a je rozhodnuta napříště zablokovat sankce proti Rusku.

A co tedy to úspěšné NATO?

Inu končí propadákem alianční a nekončící dobrodružství v Afganistánu, kde pozice vojsk NATO se zhoršuje měsíc od měsíce. Ze Sýrie USA také musí odcházet s neúspěchem, v Libyi se dostává k moci proputinovsky laděný velitel Haftar. Tím plynule přecházím k tématu NATO.

Je nesporné, že význam Donalda Trumpa pro osud NATO je klíčový. Jen Babiš nepochopil, že přesně v opačném gardu, než jak on si to vysvětluje.

Pokud Donald Trump bude zvolen i na druhé volební období (a v Americe je možné všechno), spolehlivě NATO dodělá.

Vždyť jen ten jeho poslední nápad, aby si ty země, na jejichž území jsou rozmístěna vojska American boys si platili 100% nákladů na pobyt + 50% navíc. On si to asi nikdo neuvědomil. Ale SRN zatím platí jen 28% nákladů, nic více. To si Babiš klidně může říkat, že je proti evropské armádě, ale pak se Němcům prostě vyplatí zvýšit náklady na svou armádu a na Američany se vykašlat. Konec konců Merkelová to nezastřeně opakuje už dva roky.

Trump má ke všem mezinárodním dohodám a jejich uskupením zásadně negativní vztah a konečně s tézí, že NATO se přežilo šel i do voleb. A i od té doby dal několikrát najevo, že by nejraději NATO zrušil. Rozhodně se nenechá opájet bláboly o euroatlantických vazbách a hodnotách. Je mu to zcela cizí a v tomto ohledu je pro mnohé z nás sympatický.

A tak až teď v tomto týdnu opět vypuknou orgie oslav našeho vstupu před 20 lety do NATO, které jsme tehdy následně pokřtilli zvěrstvem v podobě souhlasu s humanitárním bombardování Srbska, ať si to stoupenci NATO užijí. Za 10 let už zde může být zcela nová bezpečnostní architektura, zahrnující i třebas Rusko. Z logiky věci je rozumné namísto přípravy války proti Rusku, začlenit Rusko do obraného systému.

Ale Ferdyš Pištora (alias Babiš) jistě bude schopen pružně se spojit s jinou vizí.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…