Jiří Vyvadil: Sobotka bojuje o zájem celé země

01.08.2013 10:20

Doba je turbulentní a zatímco ODS a TOP 09 už nemohou více ztratit, ale spíše je podle zákonitosti, že politika jde ve vlnách může čekat určitá regenerace, ČSSD zažívá největší zatěžkávající zkoušku.

Jiří Vyvadil: Sobotka bojuje o zájem celé země
Foto: Archiv JV
Popisek: Advokát Jiří Vyvadil

Může mnoho ztratit, mnoho získat a navíc ztráty i zisky jsou navzájem tak promíchané, že záleží jen na úhlu pohledu, jak je budeme poměřovat.Ať tak či onak silná a nezávislá ČSSD je v zájmu všech, celé země  ano i těch, kterým  v těle pohled  na oranžovou barvu bouří žluč v těle.

Není nikdy dobré, když existuje jen jedno jádro politické moci. Miloše Zemana jsem volil,  a když si představím všechny jeho protikandidáty, volil bych ho znovu. Věděl jsem, že je to démon, machiavelista moci, ale já prostě úřadu prezidenta vždy přisuzoval především symbolicky od doby Masaryka mimořádný význam a nepřál jsem si mít za prezidenta ořezávátko na tužky.

A nic na tom nemění fakt, že jsem očekával, že nepochybně dříve či později nastane konflikt v mé ČSSD, kterou se Miloš pokusí rozdělovat, vyzdvihovat poslušné a odstraňovat odpůrce.

To je styl jeho politiky a mně na ní nic nepřekvapuje. A abych byl upřímný, není chybou, že on to zkouší. Chybou by bylo, kdyby tomu ČSSD podlehla.

Neměl bych asi nic proti Rusnokově vládě, kdyby Zeman požádal předsedu nejsilnější politické strany v obou komorách českého parlamentu o setkání a naprosto detailně, interakčně s ním probral její vytvoření a plně akceptoval jeho námitky a za každou cenu na bázi naprosté rovnosti s ním uzavřel dohodu za jakých podmínek, může být tato vláda podporována. To však neučinil a vydal vladařský pokyn k vytvoření této vlády, nasadil své koně Haška i Škromacha na vnitrostranickou diverzi, a Sobotkovi tvrdě oznámil, že absolutně nemá nárok na 2. Kolo. A potom ještě začal vydírat tím, že bude vážně uvažovat o jmenování Němcové a běda, kdyby se snad nějaký poslanec ČSSD odvážil odejít z jednacího sálu…

Rusnokova vláda nepochybně má naději být populární a na rozdíl od jiných chválím i všechny její dosavadní kroky, dokonce i to odvolání Žaludy a spol…Tak jako Tošovského i Fischerova vláda disponovala 60 % podporou, nepochybně jí může disponovat i vláda Rusnokova. A nejen to, mezi levicovými voliči může mít až 90% podporu…

Zdálo by se, že pak je všechno jasné: ČSSD musí sklapnout paty a jako jeden muž s planoucím zrakem, připravena případně zavřít odpůrce Rusnokovy vlády na parlamentních záchodcích, vládu podpořit.

A PŘESNĚ TO UDĚLAT NESMÍ.

NEJDE O TUTO VLÁDU.

JDE O VLÁDU PO PŘÍŠTÍCH PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH.

NEPODPOROU RUSNOKOVY VLÁDY ZTRATÍ ĆSSD ZŘEJMĚ NEJAKÉ TO PROCENTO PODPORY.

To ovšem není naprosto důležité. Všichni víme, že k zásadním změnám voličských preferencí dochází v posledním měsíci a NAPROSTO NEJDŮLEŽITĚJŠÍM V POSLEDNÍM TÝDNU PŘED AKTEM VOLEB.

ČSSD ovšem získá sílu a nezávislost. Její koaliční potenciál bude mimořádně silný.

A HLAVNĚ STANE SE  JEDINOU POLITICKOU SILOU SCHOPNOU NA BÁZI ROVNOSTI SÍLY  jednat s mým jinak oblíbeným prezidentem Zemanem.

A PŘESTĚ TOTO TATO ZEMĚ VE SVÉM ŽIVOTNÍM ZÁJMU POTŘEBUJE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Vyvadil

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…