Jiří Vyvadil: Tak jako ANO vytlačilo ODS a TOP 09, musí vzniknout nová svěží levice, která vytlačí ČSSD

09.11.2015 9:15

Obrovský náskok ANO proti ČSSD, zveřejněný agenturou TNS Aisa, a to rozdílem 12 % jistě působil jako šok a lze si představit, že jiné agentury takový rozdíl neuvedou. Nicméně je faktem,že ANO velmi úspěšně blokuje ideologickou pravici tvořenou ODS a TOP 09 a čím více Kalousek svými ožraleckými eskapádami na Babiše útočí, tím ANO logicky může zčásti dokonce získávat podporu části voličů ČSSD.

Jiří Vyvadil: Tak jako ANO vytlačilo ODS a TOP 09, musí vzniknout nová svěží levice, která vytlačí ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Že  ČSSD váženě selhává je zřejmé a trvá to delší dobu. Zásadní selhání spočívá ve třech směrech,  v jejích zahraničních postojích, trapné podpoře kapitalismu bez jakékoliv snahy o jiný možný koncept a samozřejmě ve svém předsedovi, který opakovaně porušuje své sliby a zásady…

Středoleví voliči mají především čím dál tím více poručníkování Bruselu či Berlinu a odpor vůči Evropské unii roste. Jestliže za této situace, Sobotka a jeho druzi stále opakují, že například řešení uprchlické krize vyžaduje společnou akci EU, je takový postoj zásadně v rozporu českými národními zájmy, ale navíc i naprosto ignorují, že jediné co taková společná politika ponese, je vnutit ostatním zemím diktát Berlínu, přerozdělovat uprchlíky, ale EU je natolik impotentní, že není schopna zabránit na vnějších hranicích EU přívalu uprchlíků.

Ne jednotná celoevropská akce, ale naopak jedině aktivní národní politika toho kterého státu má šanci přívalu zabránit, jak konec konců ukázal příklad Maďarska s vybudováním plotu.

Spoléhání se na jednotnou evropskou politiku je prostě sebevraždou a tu páchají politici ČSSD.

Zatímco si Babiš si ohledně EU nebere servítky, Sobotka se drží své mantry jednotné EU, bojuje proti kontrolám na hranicích, ačkoliv s nimi souhlasí většina národa, zejména potencionálních voličů ČSSD.

Neodpustitelně selhal, když se odmítl připojit k žalobě slovenského premiéra Fica proti  platnosti schválených kvót. V situaci, kdy fouká studený vítr a lidé očekávají odvážnější postoj, se ukázal slabochem podobně jako když selhal při možnosti zrušit církevní restituce.

Není ale sám, kdo tak jedná. V situaci, kdy lidé silně prožívají uprchlickou krizi, působí neskutečně, že se sociální demokrat Hamáček připojil k prohlášení hlas států východní Evropy usilujících o trvalé rozmístění vojsk NATO.

ČSSD se chová prostě nepříčetně. Právě v těchto týdnech a měsících vidíme, že jen Rusko je schopno odvážně bojovat proti islamistům v Sýrii, na Blízkém východě a my chceme ještě proti němu bojovat? To se jistě líbí jestřábům z TOP 09 a ODS a pro levicového voliče je to něco nepředstavitelné.

ČSSD si prostě zkrátka a dobře neuvědomuje, že havlistický koncept bezpodmínečného podřízení Západu, podpory agresivního paktu NATO jsou nepřijatelné. ČSSD absolutně zároveň nechápe to, co občas jaksi mimoděk naznačuje i Babiš…Evropská unie v této podobě končí. Spojovat s ní svou osud může jen blázen.

Aniž bych šel do hloubky, druhým a možná ještě zásadnějším důvodem, proč je třeba ČSSD rozpustit a vypustit je fakt, že se stala v tom nejotřesnějším slova smyslu součástí evropských mainstreamových socialistů, kteří podporují kapitalismus, včetně stále akcelerujícího trendu rozdělování společnosti na stále bohaté a chudé a pokud činí opatření, tak toliko kosmetické.

Česká republika s z hlediska příjmů zaměstnanců je po čtvrt století budování kapitalismu na ¼ příjmů německých zaměstnanců. Vezme-li se v úvahu nominální růst cen, pak přes 60% obyvatel je na to hůře nebo v lepším případě stejně, jako by byli před rokem 1989.

ČSSD zbaběle není schopna přicházet se zásadními změnami, o které se například chce pokusit britská Labour Party pod vedením svého nového šéfa.

Otevřeně řečeno, ČSSD jen dělá k Babišově ANO jakéhosi přicmrndávače. Navíc i když nějakou tu malou změničku prosadí, stejně vždy poslední slovo má Babiš jako ministr financí, který ji nakonec se shovívavým úsměvem  podpoří a navenek vlastně vzniká dojem, že ČSSD je jen do počtu.

V České republice jistě existuje silný potenciál pro moderní levicovou stranu. ČSSD spolu s komunisty na sebe váže stejné a spíše větší procento podpory jako ANO Andreje Babiše.
Nicméně z vícero důvodů nejen ČSSD, tím spíše pak komunisté se dostali do fáze, že čím dál tím méně lidí  s nimi spojuje nějaké naděje do budoucna.

Bude-li to tak pokračovat a nevznikne coolová protiváha nejen zapšklých fundamentalistických pravicových stran ODS a TOP 09, která jak vývoj ukazuje bohudík už se do vládních pozic nikdy nedostanou, ale zejména středopravicovému pragmatickému uskupení Andreje Babiše, může i u nás sledovat ČSSD osud zánik levicových stran, jak se tomu stalo v Polsku i Maďarsku.

Doba je těhotná nadějemi, ale dlouho to trvat nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…