Jiří Vyvadil: Tak jako Západ nemůže porazit Putinovo Rusko, tak EU nemůže porazit Tsiprasovo Řecko

08.07.2015 18:04

Včera jsem, tak trochu schizofrenně poslouchal ČT 24 na téma Řecka. Normálně fakt televizi nesleduji, protože chápu, že uslyším autory, kteří jsou skvěle placení za šíření v mírném pojetí hloupostí, v horším zrůdných blbin.

Jiří Vyvadil: Tak jako Západ nemůže porazit Putinovo Rusko, tak EU nemůže porazit Tsiprasovo Řecko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

No, opakovat to už nebudu, na to je zbytek mého života už příliš krátký. I ohledně řecké krize, tak jako opakovaně ohledně Ruska v posledních dvou letech, zejména Česká televize zve lidi, kteří unisono Řecko kritizují, zvěstují mu zkázu a neberou v úvahu, že věci jsou vždy vícerozměrné a pravda je  naprosto jinde
Tak jako se Rusko nehroutilo pod idiotskými sankcemi EU a Putin má a nesporně stále bude mít jinde nemyslitelných 80 – 90 % podpory ruského obyvatelstva, tak i Tsipras je po referendu, i přes evropskou klasicky silně polarizovanou demokracii, vítězem číslo 1.

Ta Česká televize včera (možná, že je tomu i dnes, ale to už odmítám pustit, to bych asi nepřežil )  pořad za pořadem, se věnovala řecké krizi. Jeden za druhým, politici, tzv. odborníci tam plácali, jak je Řecko v podstatě na konci a krach nastane zítra.

Sobotka, Babiš a další a další šířili tlachy jako chlapi v hospodě, když řeší problémy fotbalu, kterému, zejména po desátém pivu každý rozumí. Největším idiotem, ale skutečně, se projevil tajemník pro EU Tomáš Prouza. Trvale tvrdil, jak je Řecko  v úzkých, protože se postavilo proti všem.

Nuže, chápu jej, platí jej Sobotka. Sobotka je šedivá myš, která umí zvládat administrativní úkony, ale  neumí si představit, kam půjde Evropa, tím méně svět.

Téměř směšné byli i úvahy ekonomů, jak Řecko končí. Lid by všechny Ty Sedláčky a spol. měl už vypráskat. Co všechno způsobili za čtvrt století naší příslušnosti ke kapitalismu? To už snad stačilo.

Buďme realističtí a řekněme si základní charakteristiky budoucího vývoje. Prouzo čti, pouč se a dej mi svůj jednoměsíční plat za tyto rady, ty tajemníku pro Evropu!

1, Řecko nepřipustí odchod z eurozóny a nikdo ho k tomu nemůže právně donutit. Je to jeho jedna ze tří nesmírných výhod ve vztahu k širšímu společenství partnerů, jimiž jsou zejména země Brics a hlavně Rusko a Čína. Členství v eurozóně, EU a NATO je pro Řecko obrovský politický a potažmo i ekonomický kapitál, pro který jsou díky své revoluční rebelii silně vnímanými partnery jak v Rusku či v Číně, tak i v USA.

Kdybych to řekl na tvrdo : Tak zkuste  Řecko vypudit z eurozóny a garantuji všem, že si jen připravuje a fičák.

2, Řecko si bude hýčkat své členství EU. Tsipras je jediným evropským politikem, který má ideu, ideu nové Evropy, pružné, lidské, čili ekonomicky udržitelné a sociálně spravedlivé. Ale nejen to, jeho hlas bude znít po celé Evropě a  v příštích volebních kláních ve Španělsku, Portugalsku, ale i Itálii  strany tohoto typu zkostnatělé strany sociálně demokratického typu prakticky vyzmizíkují.  Ale i silně národnostní strany typu Práva s spravedlnosti v Polsku na podzim či později Národní Fronty ve Francii až ze 60 % budou přijímat nové sociální pojetí Evropy.

3, Řecko ví, že pro jeho partnery – Rusko i Čínu, je jeho členství v NATO obrovskou devizou. Stačí krok stranou  a řecké vojenské základny mohou být a zřejmě i budou základnami nikoliv NATO, ale kupř. Ruska. Možná ano, možná ne, možná napůl.  Tsipras není vůl, USA nikdy úplně neodmítne, ale s Ruskem jeho národ (nikoliv jeho samého) pravoslaví spojuje více než co jiného. 

Svět se mění.

Byla doba, kdy zejména západní Evropa měla obrovské osobnosti ať již pravého či levého vidění, kteří určovali směr světa :CH.de Gaulle, Francois Mitterand, Konrad Adenauer, Willi Brandt, Helmut Schmidt, Margaret Thatcherová, Tony Blair… I USA měla své velikány : F.D.Rooswelt, H.Kissinger, na hraně i Brzezinski.

Dnes Západ nemá nikoho. Obama, který přinášel tolik nadějí, se přeměnil v nechutnou amoebu, a mamka Merkel celkem správně myslí na své Německo, ale jedinou vizi nelze také u ní zaregistrovat.

Realita je jasná:

Světovým politikem číslo 1 je dnes Vladimír Putin. Myslí globálně, chce dobro, pokud mu není vnucena válka. Jak jen to jde, hledá konsens, ale jako představitel dnes nejrychleji vzrůstající politické mocnosti světa, nemůže a nesmí v zájmu světa ustupovat.

Evropským politikem číslo 1 je přítel Alexis Tsipras. Věří v jinou Evropu, chce rozbít zapáchající starý svět EU a má sílu a odvahu, aby se mu dílo podařilo.

Věci jdou dobře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …