Jiří Vyvadil: Takové pako jsme snad nikdy neměli

11.08.2018 17:20

Koho to neotravuje a sem tam si přečte něco, co vyplodím, samozřejmě ví, že také dovedu být ostrý. Ale zároveň platí, že se v tom sadisticky nijak zvlášť nerochním. Jde mi, a všem by nám mělo jít, o podstatu problémů, nikoliv jen o emocionální výkřiky.

Jiří Vyvadil: Takové pako jsme snad nikdy neměli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Ovšem poslední výroky nového náčelníka generálního štábu generála Opata sebevědomě prohlašujícího: "Nikdo nebude beztrestně zabíjet české vojáky. Armáda chce dopadnout strůjce útoku v Afghánistánu“, jsou z říše schizofrenie, megalomanie a možná i autismu, když pan generál vůbec není schopen vnímat realitu.

Nikdy v minulosti od svého založení coby Československa před sto lety neměla Česká republika tak slabé bezpečnostní zajištění. Kdyby vypukl puč například v Polsku a Poláci si to chtěli vojensky vyříkat s námi, kdo stejně jako ani nechtějí vyvolat 3. světovou válku, což bych u nich rozhodně nevylučoval, byli bychom zcela bezmocní. Bohudík zatím tato alternativa je vzdálená, ale osobně pro mě jsou Poláci chtě nechtě více nebezpeční, než nějací Afghánci tisíce kilometrů na Východ.

A tak zatímco bychom doma neuhájili vojensky snad jediný kraj, což by se za Husáka stát nemohlo, vysíláme jednu nesmyslnou misi za druhou do ciziny, jako bychom někdy byli v minulosti kolonionálními mocnostmi. Šílené. Proč?

Když generál Opata, náčelník generálního štábu, pod něhož spadá hrstka vojáčků, tuším 20 000, pronesl již jednou zmíněná slova: "Nikdo nebude beztrestně zabíjet české vojáky. Armáda chce dopadnout strůjce útoku v Afghánistánu“, položil jsem si otázku, zda naši vojenští velitelé znají alespoň základy historie.

Afghánistán je přece lahůdkovým příkladem země, kterou od časů Alexandra Velikého nikdo, opakuji NIKDO nikdy neporobil, a všichni, kteří tam přišli Afgháncům vysvětlit, jak to dělají špatně a jak to musí změnit, dostali na prdel. Sorry, přátelé, ale šetrněji do vyjádřit nelze. Nebudu unavovat výkladem. Kdo chce, obratem si to ověří z internetu, kdo nechce, řekne si: Co máme očekávat od agenta Putina. Snad nejhůř ve třech válkách od 19. století do počátku 20. století dopadávali Britové. Ať dělali, co dělali, vždy to dopadlo masakrem. Sověti v 70. letech chtěli podpořit sekulární a nemuslimský směr, ovšem Američané, jak je jejich zvykem, podpořili islámský džihád a Američany vyzbrojení Lidoví mudžahedíni, později přešedší v Al Kaidu a ještě později v Tálibán, byli neporazitelní. A dnes – ale to je normální – ohrožují Američany.

No, věnujte tomu přátelé 1,5 minuty a hoďte na Google Reagan – Lidoví mudžahedíni –Bílý dům. A je to jasné.

Není sporu o tom, že Američané podporou džihádistů rozhodující měrou přispěli k porážce Sovětů. Ovšem stejně tak není sporu o tom, že si sami vykopali politický hrob. Tálibán má díky opiu obrovské zisky, ovládá či se pokouší ovlivnit cca 65 % území Afghánistánu. Zatímco úmrtí tří členů naší hlídky – promiňte – je z hlediska obecných tendencí v Afghánistánu jen víceméně drobnou, sice nešťastnou, ale v zásadě běžnou marginálií, život jde dál. A navíc má podporu i v Pákistánu, kde nově zvolený premiér bude Tálibánu fandit a Američany ale rozhodně nemusí.

A tak zatímco sebevědomý náčelník generálního štábu České republiky, který má za sebou nejmenší armádu od roku 1918, prohlašuje, jak si to s Afghánci vypořádá, Tálibán včera provedl úrok na město Ghazní, který si vyžádal desítky mrtvých a nejméně sto zraněných.

Já na rozdíl od pana armádního generála jsem pouhým tuším kpt. v záloze a zřejmě by to bylo dnes i nepoužitelné, ale chápu, že prostě i ten útok na naše vojáky a následný útok na Ghazní je běžnou součástí válečných aktivit Tálibánu. A když Tálibán zároveň na jedné straně jedná i s kábulskou vládou i Američany a zároveň dělá vše, aby cizí vojáky likvidoval či vypudil, je jasné, že jde o klasickou válečnou operaci, a téměř se zdá trapné vysvětlovat armádnímu generálovi, že ve válce prostě vojáci umírají. Tím spíš (a možná že to při své inteligenci ani neví), že tam nemusí být jediný Čech, který by umíral. To není Chyba Afghánců, to je snad logický důsledek faktu, že jsme někde, kde rozhodně být nejen nemusím, ale hlavně nemáme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …