Josef Ježek: Jak to vidím já - demokratura

29.11.2017 11:40

Je to takové podivné, nezvyklé slovo. Na první poslech něco mezi demokracií a kreaturou. Přitom demokracie, znamenající vládu lidu a kreatura, něco jako stvůra, obluda, jsou dva pojmy, které jsou si významově opravdu hodně vzdálené.

Josef Ježek: Jak to vidím já - demokratura
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

Skutečnost je mnohem jednodušší. Jedná se o tzv. neologismus, slovo složené z původně řeckého demokracie (tady jsme se trefili) a slova diktatura. Je to tedy režim, který se tváří jako demokracie, ve skutečnosti je však skrytou diktaturou. Termín zavedl v roce 1965 švédský spisovatel Karl Vilhelm Moberg.

Na první pohled je všechno v pořádku. Svobodné volby existují, svoboda slova také formálně funguje, ale politika i media „jsou ovládána systémem, který má zařídit, aby veřejně diskutované byly pouze určité názory“. Nevhodné názory jsou umně eliminovány, vytlačeny z diskuse, takže občan je ovlivňován neobjektivními obrazy skutečnosti. Tento stav má velmi blízko k tzv. politické korektnosti, kdy skutečná fakta jsou buď překrucována, ne úplně zamlčena. Přesto má většina lidí pocit, že žije v normální demokracii, nikoliv v demokratuře.

Volební vítězství, kterého dosáhlo jisté hnutí a jedna strana, ukázalo, že většina voličů volá po vládě pevné ruky. Vítězovo napojení na masmedia, ať už printy, nebo soukromé televize, dosavadní povolební vyjednávání, to vše ukazuje, že vítěz voleb má zájem ubírat se cestou, kterou uvedený termín charakterizuje. Obava z této cesty není tedy až tak mimo mísu.

A tak se zdá, ač je to na první pohled nemožné, že i svobodné, demokratické volby, mohou stvořit politické obludnosti. To ovšem není pro tuhle zemi dobrá zpráva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…