Josef Středula: Odbory jsou odbory, ne lobbistická skupina

06.03.2018 19:43

Zákulisní a netransparentní lobbing je v ČR reálný problém, na který upozorňovaly i odbory. Protože právní úprava mířící na lobbisty v Česku dosud chybí, minulá vláda přistoupila k vypracování věcného návrhu zákona.

Josef Středula: Odbory jsou odbory, ne lobbistická skupina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

V zahraničí se lobbing běžně reguluje, v posledních letech obdobné úpravy přijalo Maďarsko, Slovinsko, Rakousko. Nyní se tímto problémem začala zabývat stávající vláda v demisi a navázala na úpravu, kterou připravoval ministr pro lidská práva Sobotkovy vlády.

ČMKOS se však proti novému návrhu důrazně ohradila, protože považuje za naprostý právní nesmysl, aby mezi lobbistické skupiny byly zařazeny odbory. Josef Středula, předseda ČMKOS, k tomu uvádí: „Odbory ve své činnost jednoznačně realizují zákonem garantované právo, kdy jako legitimní zástupci zaměstnanců jednají s ministry, poslanci, vládou. Jsme sociální partneři, zákon nám za tím účelem svěřuje zvláštní oprávnění, naše postavení je garantováno i Ústavou ČR a mezinárodními úmluvami. Veškerá naše stanoviska a připomínky k zákonům jsou transparentně zveřejňovány. Jsme oficiálním připomínkovým místem návrhů zákonů týkajících se sociálních a ekonomických zájmů zaměstnanců.“

ČMKOS jednoznačně odmítá, aby zástupci zaměstnanců byli zařazeni jako lobbisté. Ve Spojených státech, kde je lobbing regulován nejdéle, odbory rozhodně mezi lobbisty zařazeny nejsou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…