Karel Andrle: Děti z vyloučených lokalit by se měly stýkat s dalšími již v předškolním věku

29.09.2013 10:37

V posledních dnech se dostalo na přetřes téma vyučování dětí z vyloučených lokalit, které často končí ve speciálních vzdělávacích ústavech. Spekuluje se, jakou cestou prolomit jejich sociální vyloučení a dát jim naději začlenit se do společnosti.

Karel Andrle: Děti z vyloučených lokalit by se měly stýkat s dalšími již v předškolním věku
Foto: rep
Popisek: Domy na ostravském Přednádraží

Já vidím hlavní problém v tom, že tyto děti, obvykle vychovávané jinak, než je většinový standard, jsou „hozeny do vody“ a musí řešit několik problémů najednou. Základ řešení problému vidím už v předškolní výchově. Tyto děti musí absolvovat minimálně dva roky předškolní výchovy v mateřské školce, aby získaly základní zkušenosti a návyky.  To samé platí pro výchovu dětí v dětských domovech. I tam může být setkání s dětmi z většinové společnosti přínosné.

Je zřejmé, že v tomto věku by na tyto děti mohl kolektiv působit pozitivně a takto socializovány by pak ve škole mohly mnohem snáze čelit požadavkům výuky. Nyní je situace často taková, že jim pouhá absence základních návyků znemožňuje řádně se učit.

V případě, že by zkušenosti v kolektivu svých vrstevníků získaly již dříve, určitě by se jim ve škole žilo mnohem snáze.

PaedDr. Mgr. Augustin Karel Andrle Sylor

  • BPP
  • Zemřel 15.4. 2021 po těžké nemoci ve věku nedožitých 75 let

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Andrle - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla