Karel Hvížďala: Zemanova ČSSD by mohla časem skončit podobně jako Klausova ODS

26.12.2013 10:35

Po tomto víkendu se zdá, že se vládní koalice ČSSD, Ano a lidovců domluvila na vládě, když se KDU-ČSL smířila s postem ministra zemědělství, kultury a ministra, který bude mít na starosti vědu a inovace. Vláda tím pádem bude mít sedmnáct členů, z toho ČSSD osm a Ano šest. Bohužel již tato dohoda signalizuje, že popírá sama sebe, když chce šetřit a její vláda nabobtnala ze současných patnácti na sedmnáct členů jen proto, aby mohla vzniknout.

Karel Hvížďala: Zemanova ČSSD by mohla časem skončit podobně jako Klausova ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Jenže aby nová vláda mohla řádně pracovat, musí ji prezident jmenovat a v tom může být ještě problem. Zemanovi totiž kabinet v demisi plně vyhovuje, protože tam sedí pouze jeho lidé. A aby mohl kabinet fungovat, musí vládu jmenovat prezident, který řekl, že Andreje Babiše jmenuje ministrem jen tehdy, když bude zrušen lustrační zákon, což by mohlo být nejdříve koncem ledna. A protože sociální demokraté, kteří nesouhlasí s tím, že by jim do obsazování ministrů mluvil prezident, chystají kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, může prezident i tento krok využít k tomu, že jmenování vlády bude oddalovat a sice dvojím způsobem: žalobu může podat jen samosprávné orgány či premiér, který ale nebyl jmenován a pak se zase může čekat na nález.  

Tato situace bude značně oslabovat předsedu Sobotku i postavení celé ČSSD, která bude v očích veřejnosti viníkem za toto nekonečné protahování vládních provizórií, které trvá už de facto rok: od doby, kdy premiér Nečas odvolal paní Peake. A kdyby se tato situace protahovala ještě o další půlrok: sotva by Ústavní soud dokázal rozhodnout o něco rychleji, preference ČSSD i postavení Sobotky by se značně zhoršilo. Toho by mohl konečně využít Michal Hašek, spojenec prezidenta, který první kolo prohrál, nominoval by svou vládu a místo pánů Zaorálka, Dienstbiera a Sobotky se postavit na jeho místo a jmenovat tam své lidi a spojence Zemana: pány Tejce a Škromacha.  

Tohle všechno ale Bohuslav Sobotka ví, a proto s největší pravděpodobností bude muset prezidentovi ustupovat, aby mohl jmenovat vládu co nejdříve. Jenže i tyto ústupky jeho pozici oslabí a posílí Ano a Andreje Babiše, o kterém přesně nevíme, co chce: do politiky se dal proto, že už odmítal uplácet dál politické strany a jejich lobbisty, jenže to je sice úmysl bohulibý, ale pro řízení státu nedostatečný. Bitva Zemana a Haška se Sobotkou, kterému to vše budou vyčítat, se tedy jen odkládá a pakliže tato parta vyhraje, sociální demokracii to bude v očích veřejnosti marginalizovat, zvlášť pokud bude nadále tlumit protikorupční normy. Zemanova ČSSD by pak mohla skončit podobně jako Klausova ODS.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.