Karel Januška: Výsledky voleb

25.10.2017 10:37

Máme téměř třicet let od sametové revoluce. Každá vláda vznikla z demokratických voleb. Poznají to občané?

Karel Januška: Výsledky voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Jak je možné, že tolik občanů bylo obviněných z trestných činů, které nikdy nebyly doložené trestným skutkem. Tluchoř a spol, Parkanová, Dalík, a zřejmě mnoho jiných, kteří nevzbudili žádnou pozornost.

Jak je možné, že občan Rath provozuje svou praxi, i když ho policie usvědčila, že nemá v krabici víno, ale sedm milionů korun? Zaručeně víme, že se to stalo při akci policie.

Poslední volby do parlamentu daly jasnou odpověď našim soudům. Páni soudci: jděte soudit někoho jiného. Vaší povinností je soudit činy, ne právní názory, jak jste byli zvyklí za totality. Byli jste pomocníkem vládnoucích stran. Bohužel v současnosti jste ztratili vazby na vaše chlebodárce, a občané téměř ve všech samosprávných jednotkách vám dali červenou kartu. Bývalé vládnoucí strany se odvolávaly na vaše rozhodnutí, a přesto voliči rozhodli: Pan Babiš nespáchal žádný trestný skutek. Obvinění bylo ryze politickou záležitostí.

Nelze očekávat, že státní zástupci a někteří soudci vyvodí závěry z posledních voleb. Naopak, dokud vládnoucí koalice nepřikáže soudcům, aby respektovali Ústavu a pravdivé výroky ve svých rozhodnutích (respektovali zákony matematiky), tak se zlepšení nedočkáme.

Domníval jsem se, že ODS po zkušenostech s levicovým Ústavním soudem a praktikami vládnutí ČSSD dospěje k poznání, že je třeba nápravy. Za jeden z cílů voleb si dala to, co nechce (vládnut s ANO). Ale takový cíl měla mít, i kdyby ho nevyslovila. Nyní říká, že se chce zbavit odpovědnosti, kterou jí občané celé republiky (nejen voliči ODS) svobodnými a demokratickými volbami pověřili. Nerozumím panu Fialovi. ODS patří mezi strany, která byla nezákonnými rozhodnutími soudů a státního zastupitelství nejvíc poškozená.

Předseda Fiala má před sebou dvě možná řesení: odstoupit z funkce předsedy, protože deset procent není na žádný jásot, nebo s pokorou přijmout avízovanou nabídku spolupráce.

Kdyby při té nabídce vzal na vědomí mé návrhy v úvaze Odstraňme justiční mafii, a trval na rozšíření právních předpisů o pouhé čtyři paragrafy, pak by zvítězil zdravý rozum. Státní pokladna by ušetřila miliardy. Ale co důležitějšího, soudy by musely plnit povinnost, která platí ve všech demokratických státech: Vynášet spravedlivé, to je pravdivé výroky.

Karel Januška

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…