Karel Konečný: Manželka arménského premiéra usiluje o mír s Ázerbájdžánem

10.08.2018 12:50

Konflikt mezi oběma kavkazskými státy o Náhorní Karabach se táhne od 90.let minulého století. Ke stažení arménských vojáků z území Ázerbajdžánu vyzývají rezoluce OSN i protivládní arménské demonstrace. Nyní se do sporu vložila manželka nejvyššího představitele země.

Karel Konečný: Manželka arménského premiéra usiluje o mír s Ázerbájdžánem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Shromáždění za ukončení nelegální okupace ázerbájdžánské oblasti Náhorního Karabachu a stažení vojsk Arménie ze všech obsazených území

Manželka arménského premiéra, Anna Hakobyanová, vyhlásila začátek kampaně „Ženy pro mír" příznačně v moskevské Treťjakovské galerii letos v červenci.

„Myslím, že nemá význam, jak konflikt vzniknul. Hlavní věcí je osud lidí, životy mladíků, kteří platí za konflikt životem.", prohlásila.

Konflikt mezi Arménií a Ázerbajdžánem se táhne od 90.let minulého století. Předmětem sporu je území Náhorního Karabachu, malého teritoria v mezinárodně uznaných hranicích Ázerbájdžánu pod kontrolou arménských separatistů, kteří z území násilně vyhnali ázerbajdžánskou menšinu.

Hana Hakobyanová tento týden na tiskové konferenci v Jerevanu znovu zopakovala, že chce ve své mírové misi pokračovat.

„Není důležité, co obě země získaly. Důležité je, že byli ztraceni mladí lidé a matky v obou zemích ztratily své děti. Jako manželka představitele státu nemůžu mlčet. Žádá politika nebo politický zájem nemůže ospravedlnit krutou smrt mladých chlapců, žal rodičů a děti, které se staly sirotky. Rozumím, že jsou zde zájmy a záležitosti k řešení, ale jako matka a žena chci vyzvat obě stranu, aby se při sledování těchto zájmů vyvarovali použití pušek a děl." (viz)

Okupace území desetimiliónového Ázerbájdžánu s daleko silnější ekonomikou je možná jenom díky podpoře Ruska, která se projevuje dodávkami vojenské techniky na úvěr i přítomnosti ruské základny s 5 tisíci vojáky a stovkami kusů techniky na arménském území.

Ruští vojáci jsou tolerováni Arménci i za cenu násilností na vlastním obyvatelstvu. Vojáci ze 102. základny ruské armády pravidelně děsí místní obyvatelstvo střelbou nebo incidenty opilých vojáků či dezertérů, které si vyžádaly i lidské oběti. Nejhorší čin se stal v roce 2015, kdy ruský voják zmasakroval sedmičlennou rodinu z Ázerbajdžánu. (viz)

Ani takové incidenty však arménskou vládu nedonutily k tomu, aby Rusy ze své země vypověděla. Ví, že je potřebuje proti mnohem vojensky i ekonomicky silnějšímu Ázerbajdžánu a ztráta národní hrdosti není dostatečnou obětí.

K ukončení okupace vyzvalo Arménii již několik rezolucí OSN. Za vleklý konflikt platí třímiliónová Arménie ekonomickou izolací, hospodářskou stagnací, klesající populací a vysokými výdaji na obranu. (viz)

Mezinárodní společenství podporuje kompromis mezi znepřátelenými státy na principu teritoriální integrity, národního sebeurčení a nepoužití vojenské síly.

Ázerbájdžán trvá na tom, že podmínkou míru je stažení arménských okupačních sil z Karabachu.

Nyní jsou tedy na řadě „ženské zbraně". Samotná Hakobyanová požádala přítomné, aby její řeč přijali výlučně jako projev ženy a matky. Ostatní ženy pak vyzvala, aby využily každé příležitosti k řešení tohoto vleklého vojenského konfliktu, a to i na druhé straně hranice, v Ázerbajdžánu.

Karel Konečný

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…