Karel Wágner: Memento mori

28.12.2018 16:01

Premiér Andrej Babiš v pondělním rozhovoru před novináři prohlásil, že nechce, aby se Česká republika připojila nejen k paktu o migraci, ale i k paktu o uprchlících.

Karel Wágner: Memento mori
Foto: repro/icrc.com
Popisek: Děti v uprchlickém táboře - ilustrační foto

Zahraniční média si všimla, že Česká republika nakonec hlasovala jinak, než Andrej Babiš chtěl. Německá agentura DPA pak napsala, že podle informací z diplomatických kruhů koaliční sociální demokracie na poslední chvíli dokázala změnit názor populistického premiéra. „Uprchlíci jsou lidé, kteří ve strachu o život nebo zdraví sebe a svých blízkých kvůli původu, politickým názorům nebo třeba občanské válce museli odejít ze svých domovů. Těm Česká republika bude pomáhat,“ napsal v úterý na sociální síť Facebook český ministr zahraničí Tomáš Petříček, který měl být jedním z hlavních iniciátorů schválení paktu o uprchlících českým zastoupením při OSN.

Jak o tom širokou veřejnost informují naše i zahraniční sdělovací prostředky, tzv. Pakt o uprchlích nemá nahrazovat úmluvu z roku 1951, ale má být její nadstavbou, která se zaměřuje na mezinárodní kooperaci. Neboť na rozdíl od úmluvy z roku 1951 definuje sdílení odpovědnosti a břímě uprchlíků. Jako zdůvodnění, proč je pakt potřeba, uvádí OSN, že na konci roku 2017 bylo na světě 25,4 milionu uprchlíků, z nichž polovině je údajně pod 18 let. Dnes v pouhých deseti zemích má přebývat 60 % světových uprchlíků a jen v Turecku jich je 3 a půl milionu. A až 85 % uprchlíků se podle OSN nachází v rozvojových zemích, které se potýkají se svými vlastními ekonomickými problémy. Globální pakt dle OSN „dává základ pro silnější, očekávatelnější a rovnoměrnější mezinárodní reakci na velké uprchlické krize. I když není právně závazný, má vést mezinárodní komunitu k podpoře uprchlíků a zemí, které jich hostí velké množství, skrze mobilizaci politické vůle, rozšíření základní podpory a opatření pro rovnoměrnější a vypočitatelnější sdílení břímě a odpovědnosti.“ Přičemž „uprchlíci jsou mezinárodní zájem a sdílená odpovědnost,“ jak k tomu řekl Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi.

Ovšem problém je v tom, že drtivá většina migrantů, směřujících do Evropy, bude podle lidsko-právních organizací mít status uprchlíka. Po celém širém světě už nebude žádná migrační krize, bude jen krize uprchlická, kterou se zavázala svým podpisem paktu řešit i ČR „skrze mobilizaci politické vůle, rozšíření základní podpory a opatření pro rovnoměrnější a vypočitatelnější sdílení břímě a odpovědnosti.“ Přičemž „rovnoměrnější sdílení břímě a odpovědnosti“ není nic jiného než stávající „solidarita“, kterou po nás EU požaduje v případě přerozdělování migrantů, tudíž to, čemu u nás napříč politickým spektrem říkáme „nepřijatelné kvóty“.

No řekněte sami: copak to ta Organizace spojených národů nakonec v případě „plaváčků“ dobře nevymyslela?

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…