Karina Kubelková: Průměrná míra inflace za celý rok 2017 bude činit 2,4 %, v roce 2018 inflace zrychlí na 2,9 procenta

09.11.2017 13:15

Poslední čísla ČSÚ o výrazném meziročním růstu inflace v říjnu o 2,9 % jen potvrzují zrychlení cenového růstu v druhé polovině letošního roku. Největší část z tohoto výsledku, celkem 1,4 procentního bodu, jde za rostoucími cenami potravin a 0,6 procentního bodu za položkou bydlení, voda, energie, paliva.

Karina Kubelková: Průměrná míra inflace za celý rok 2017 bude činit 2,4 %, v roce 2018 inflace zrychlí na 2,9 procenta
Foto: archiv
Popisek: Finance - ilustrační foto

Nejedná se o překvapení. Podle Komorové prognózy bude průměrná míra inflace za celý rok 2017 činit 2,4 %. Za tímto vývojem bude v celkovém pohledu stát právě růst cen potravin spolu se silnou domácí poptávkou a vyššími mzdovými náklady firem. Ve směru vyšší inflace působí také vývoj cen ropy a mírně i vyšší inflační tlaky v eurozóně. Na přelomu letošního a příštího roku ale očekáváme zpomalení růstu cen, když z meziroční inflace vypadne jednorázový příspěvek silného růstu cen potravin a cen v pohostinství z přelomu let 2016 a 2017. Změna srovnávací základny se tak projeví i na prosincových a lednových číslech.

Inflačních tlaků si je vědoma i ČNB, ze které se stal letos větší jestřáb. Poprvé proto ČNB přistoupila ke zvýšení úrokových sazeb v srpnu a podruhé v listopadu.

V následujícím období čekáváme opakované zvyšování těchto sazeb a v roce 2018 inflaci, která bude v průměru poblíž horní hranice pásma inflačního cílování ČNB (2,9 %). Ve směru vyšší inflace bude v příštím roce i nadále působit silná domácí poptávka. Zrychlující se mzdový růst, jehož nominální hodnotu na rok 2018 prognózujeme ve výši 8,6 %, představuje aktuálně silné proinflační riziko. Růst mezd ale bude v příštím roce z části krytý i vyšší produktivitou, a proto nebude tolik proinflační, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Karina Kubelková
hlavní analytička Hospodářské komory

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…