Karol Hrádela: Čepice v barvě ruské vlajky. Co když to je jinak?

19.11.2022 14:48 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k demonstrantům před Českou televizí

Karol Hrádela: Čepice v barvě ruské vlajky. Co když to je jinak?
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

Ostuda. Čepice v barvě ruské vlajky. Novinky.cz šokují a píší o demonstrantech s čepicemi v barvách ruské vlajky.

Pěkná ostuda. Otázka pro právníka pouze zní, zda skutečně to je a čí případně je to ostuda. Demonstrantů, novinářů …?

Zákon České národní rady ze dne 17. prosince 1992 o státních symbolech České republiky v § 1 uvádí, že státními symboly České republiky jsou velký a malý státní znak, státní barvy, státní vlajka, vlajka prezidenta republiky, státní pečeť a státní hymna. Dále § 3 stejného zákona uvádí, že státní barvy jsou bílá, červená, modrá v uvedeném pořadí.

Na první pohled je vše jasné. Ten, kdo měl na sobě čepici v pořadí barev bílá, modrá a dole červená nerespektoval pořadí státních barev a propagoval cizí stát, který má barvy v tomto pořadí – Slovensko, Rusko, Slovinsko.

A co když to je jinak? Co když naopak takovýto člověk se chtěl přihlásit k českému státu a zároveň volbou barev například na své čepici či vázance je nechtěl znevážit či snad dokonce hanobit? Co když jejich nositel například barvami ani nechtěl nic vyjádřit a jen se mu barevná kombinace líbí. Co když třeba jen chtěl použít motiv státních barev? Důvodů pro použitou kombinaci barev může být celá řada, přičemž žádný z nich nemusí mít jakoukoliv souvislost s Ruskem a důvod dokonce ani nemusí souviset se státními barvami.

Pokud nejde o užití barev jako státních barev, pak právní předpis nestanoví, v jakém pořadí lze užívat barvy tvořící státní barvy. Stejně tak ani právní předpis nezakazuje používání těchto barev v jakékoliv kombinaci. Jde jen o to, zda se má jednat o použití barev jako státních barev či ne. Někdy se pak používají i tzv. národní barvy, tj. barvy odpovídající státním barvám, ale v jiném pořadí barev, aby nedocházelo k dehonestaci státních barev. S tím se setkáváme například na oblečení sportovních fanoušků.

Nemyslím si, že na oblečení, které nemá charakter státní reprezentace, by měly být státní barvy užívány jako státní barvy. Je dokonce dost pravděpodobné, že někteří cíleně používají kombinaci barev, aby se k něčemu přihlásili, přičemž jejich použitím nechtějí znevážit například státní barvy. Vždyť přeci použití státních barev by nemělo být příliš rozšířené. Jde o státní symbol, který je třeba chránit. Dovede si někdo představit například státní barvy na toaletním papíru? Určitě by toto považovala řada z nás za zneuctění státního symbolu. A co státní barvy na oblečení mimo účely reprezentace státu?

Státní symboly by neměly být znevažovány a používány podle toho, jak se komu hodí. I důvodová zpráva k zákonu č. 352/2001 Sb. o užívání státních symbolů České republiky a o změně některých zákonů |uvádí: „Státní barvy jsou neobecnějším státním symbolem odvozeným od barev státního znaku a státní vlajky. Státní barvy se užívají v podobě trikolory k obecnému označení státního majetku, k dekoračním účelům při slavnostních příležitostech a mohou být i doplňkem různých výtvarných děl se státní tematikou.“ Jinými slovy, pokud se někdo chce přihlásit k českému státu a nechce přitom znevážit státní barvy jejich použitím, které nesouvisí se státním majetkem, dekoracemi při slavnostních příležitostech či díly se státní tematikou, pak může logicky volit jistou modifikaci barev tvořících v určité kombinaci i státní barvy. Čepice v kombinaci trojice těchto barev pak neznamená nic jiného než to, že se někdo hlásí například k ideji slovanství, k českému či jinému státu používajícímu tito barvy, ale pro nevhodnost jejich užití na oblečení je nepoužívá jako státní barvy, nebo prach obyčejně, že se někomu líbí tato barevná kombinace. Napadat takovéto lidi, že neznají státní barvy, když na čepici nemají barvy v pořadí státních barev, mi připadá hodně ubohé. Možná pouze nositelé barev tvořících státní barvy v jiném pořadí, než tvoří státní barvy, respektují vzácnost státního symbolu, ke kterému se alespoň symbolicky hlásí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…